Tømrer Asger Møller viser rundt på den sejlende LystHusbåd med el-motor
Mange sejlere drømmer om at bo i en husbåd. Her er en sejlende med 20 kvadratmeter fra Ebeltoft. Den kan sejle op til 7 knob, men typisk er farten på tre knob. Der er ingen bundmaling på de to pontoner. Asger Møller viser rundt i LystHusBåden til 1,2 mio. kr. på Maritime Dage, der slutter søndag.
LystHusBåden er populær, men Asger Møller og hans kunder har desværre en kamp med de danske havne, hvor mange er negative overfor husbåde og også Asgers lysthusbåd, som faktisk kan sejle.
- Der er flere kunder der har ville købe mine både, men de har fået afslag fra havnen. Dog kun mundtlig da de ikke vil give det på skrift. Det kan jo gå hen og blive en ”mee too” sag at en lysthusbåd bliver diskrimineret på dens udseende.
Han undrer sig over hvorfor båden dømmes ude i de danske havne.
- Hvem siger hvordan en lystbåd skal se ud, eller hvad er grimt eller pænt i en havn. Men efter to års dialog med Syddjurs kommunen om pladser til lysthusbåde i Ebeltoft, ligger sagen nu ved Planklagenævnet. Det er jo grotesk at hele Europa er fyldt med lignende lystfartøjer, men i Danmark vil vi åbenbart ikke forholde os til dem, forklarer en frustreret Asger Møller.
Sejler typisk tre knob
Tømrer og designer Asger Møller, der bygger LystHusBåden i Ebeltoft, forklarer om at sejle med den firkantede båd.
- Det er et lystfartøj, som du kan sejle i stille og roligt med 3-6 knob og den er CE-godkendt til nærkyst sejlads, så du kan sejle til en ny havn, og hvis du sejler når solen skinner, er du selvforsynende, hvis du sejler med lav hastighed, da der er 15 kvadratmeter solpaneler på'båd toppen af husbåden.
Den sejlende husbåd, der koster 1,2 mio. kroner er 8,8 meter lang og 3,6 meter bred fylder ikke meget mere end en 35 fods sejlbåd
Og om selve teknikken om bord, forklarer Henry Thomsen fra Solbaaden.dk, der leverer Torqeedo el-motor og batterier.
- Hjertet i systemet er en solar-hybrid-inverter, som har flere funktioner kombineret i én enhed. Den erstatter således en MPPT-solarregulator, en batteri-lader og en 48V/230V inverter. Den omdanner jævnstrøm fra solpaneler og batterier til vekselstrøm, som kan bruges til alle 230V enheder på båden: vandvarmer, infrarøde varmepaneler, kogeplader, køleskab, stikkontakter og lamper.Samtidig fungerer den som lader til 48V batterierne - både fra solpanelerne og fra landstrøm, når båden har kabel til land.
Systemet er intelligent, da overskydende effekt kan oplade batterier.
- Så når der er sol, eller bare dagslys, vil solar-hybrid-inverteren omdanne jævnstrømmen fra solpanelerne til vekselstrøm, som bruges i båden - og bruge den overskydende effekt til at oplade batterierne. Når solen er gået ned, vil solar-hybrid-inverteren trække strøm fra batterierne for at forsyne båden, og automatisk supplere med strøm fra elnettet, hvis batterierne er tomme eller forbruget overstiger batteriernes kapacitet, forklarer Henry Thomsen til minbaad.dk.
Solar-hybrid-inverteren sikrer den optimale udnyttelse af solpanelernes og batteriernes energi.
Otte solpaneler
Lysthusbåden har 8 solpaneler på taget, hver på 400 Wp, så ialt 3,2 kWp effekt ved fuld sol. I praksis producerer de op til 15 kWh på en sommerdag, hvilket er mere end rigeligt til at forsyne strømforbrugerne på båden, drive elmotoren og samtidig bruge overskydende strøm til at lade batterierne op.
- Motoren er en 12 kW elektrisk påhængsmotor fra Torqeedo. Den giver god manøvrekraft til båden, og ved almindelig sejlads med moderat hastighed bruger den 2-3 kW. Den styres af et hydraulisk styresystem, som kan kombineres med selvstyrer. Batteribanken er på 48 volt 280 Ah, altså i alt 14 kWh, og det kan holde båden sejlende i 6-8 timer ved moderat hastighed - og endnu længere, når der er sol, så batterierne hele tiden suppleres med effekten fra solpanelerne, forklarer Henry Thomsen.
Læs mere om Asger Møllers lysthusbåd: lysthusbaad.dk/fakta/
Se her på TV 2 Øst-indslag, hvordan båden sejler med to Torqeedo el-motorer.









