Gå til hoved-indhold
Tur
Vedligeholdelsen af turbøjerne er både omfattende og dyr. I dag er det i høj grad medlemmernes kontingenter, der finansierer arbejdet. PR-foto

Nu skal du være medlem for at bruge de 300 turbøjer

Fra og med i år er der kun adgang til turbøjerne for medlemmer af Dansk Sejlunion eller Danske Tursejlere. Samtidig overtager ny skipper ansvaret for bøjerne, som nu også bliver liggende i vandet året rundt.

Af Troels Lykke |

2025 markerer begyndelsen på en ny æra for de mange sejlere, der ynder at kaste anker ved de karakteristiske gule turbøjer langs de danske kyster. For første gang siden bøjerne blev introduceret, bliver adgangen nu lukket for alle andre end medlemmer af Danske Tursejlere og Dansk Sejlunion.

- Vi har i flere år oplevet misforståelser omkring, hvilke bøjer der krævede medlemskab, og hvilke der ikke gjorde. Den forskel har forvirret mange sejlere. Med de nye regler gør vi det mere enkelt og retfærdigt, udtaler Sune Abelgren Olsen, sekretariatschef i Danske Tursejlere.

Farvel til gratis svaj

Indtil nu har halvdelen af turbøjerne – dem, der er udlagt af Danske Tursejlere – været frit tilgængelige for alle lystsejlere. Kun Dansk Sejlunions bøjer har krævet medlemskab. Det ændres nu, så samtlige ca. 300 bøjer, der udlægges af de to organisationer i fællesskab, kun må benyttes af medlemmer.

Ændringen handler dog ikke kun om forenkling. Den er også økonomisk motiveret.

- Vedligeholdelsen af bøjerne er både omfattende og dyr. I dag er det i høj grad medlemmernes kontingenter, der finansierer arbejdet. Derfor mener vi, det er rimeligt, at man også bidrager økonomisk, hvis man vil bruge bøjerne. Det sikrer både kvalitet og sikkerhed i fremtiden, siger Sune Abelgren Olsen.

Bøjerne bliver – også om vinteren

Samtidig er der godt nyt til den stigende skare af vintersejlere. I år bliver turbøjerne nemlig liggende i vandet hele året, så også dem, der søger det kolde eventyr, kan lægge til svaj i læ og sikkerhed.

Initiativet kommer i takt med, at flere og flere vælger at lade båden blive i vandet hen over vinteren – både af økonomiske og oplevelsesmæssige grunde.

Ny mand ved roret

Foruden de nye regler er 2025 også året, hvor en ny turbøje-skipper tager over. Daniel Westrup har overtaget opgaven med at lægge og vedligeholde bøjerne efter Henning Jensen, der har stået for arbejdet gennem det seneste årti.

Daniel Westrup kommer med en solid maritim baggrund fra Søfartsstyrelsen, hvor han til dagligt arbejder med klargøring af afmærkningsmateriel i Grenaa og har ansvar for den stationære afmærkning i Grønland – en opgave, der hvert år bringer ham ud på en 1000 sømils ekspedition langs Grønlands vestkyst.

- Vi er utroligt glade for at få Daniel med i DT-familien. Han er både fagligt stærk og brænder tydeligvis for opgaven. Vi kunne ikke have ønsket os en bedre afløser, siger Sune Abelgren Olsen til bådpressen.

Klar til nye eventyr

Alle 150 turbøjer fra Danske Tursejlere er nu lagt ud og klar til brug – for dem, der opfylder det nye krav om medlemskab. Og med en ny mand ved roret og bøjerne liggende året rundt, er scenen sat for endnu flere trygge ankerpladser og store naturoplevelser i både sommer- og vinterhalvåret.

Læs mere om turbøjerne og medlemskab her: dansketursejlere.dk/turboejer

Motor
content-loader
content-loader
content-loader