Langfart uden landingsbane: Pilotpar følger drømmen i Malö 39
Fra luften til vandet. For knap to år siden tog Tomasz og Aleksandra hul på et nyt kapitel i livet, da de hentede deres Malö 39 i Sverige. De er lige nu Porto og vil sejle rundt om Storbritannien og op til Lofoten i Norge.
Begge kommer oprindeligt fra det sydlige Polen og har en baggrund, som måske ikke umiddelbart leder tankerne hen på sejlads. De er nemlig begge tidligere piloter, der har fløjet alt fra DHC-8’ere til Boeing 737'ere.
– Jeg har sejlet siden barndommen, men det var mest på søer i sommerferien, fortæller Tomasz. – Aleksandra fik smag for sejlads, da vi mødte hinanden, og siden har vi charret både, når vi kunne. Men med tiden begyndte tanken om langdistance-sejlads at tage form.
Jagten på den rette båd
Drømmen om at sejle på heltid blev til konkret handling i 2021 – midt under pandemien, hvor markedet for sejlbåde var brandvarmt.
Målet var en robust båd til langfart – gerne i aluminium – men priserne og udbuddet satte en stopper for det. I stedet kiggede de mod de anerkendte skandinaviske mærker som Hallberg-Rassy, Najad og Malö.
– Vi var tæt på flere både, men blev blandt andet informeret om, at en HR42F var solgt, mens vi allerede sad i flyet fra Dubai for at se den. Til sidst dukkede en Malö 39 op, som bare passede perfekt til os, fortæller Aleksandra til Elvstrøm Sails i i Aabenraa en artikel.
Nyt sejl – ny båd
Båden blev hentet i Sverige, og arbejdet med at optimere den til langfart gik straks i gang. Først på listen var nye sejl – og her faldt valget på Elvstrøm Sails i Valencia, Spanien.
– Vi havde stadig de originale sejl fra 2002, så nye sejl var helt nødvendige. Vi fik lavet et nyt storsejl og en 140 % genua i Hydranet samt en Dacron-jib til vores inderstag. Elvstrøm tilbød global support og var fantastisk at samarbejde med, siger Tomasz.
Som tidligere piloter bragte de også en række idéer med sig fra luftfarten.
– Vi valgte korte sejlpinde i storsejlet, fordi det er langt nemmere at få erstattet en kort pind et fjernt sted i verden, hvis uheldet er ude. Det handler om at minimere potentielle problemer, siger Tomasz.
Og resultatet var mærkbart, fortæller Aleksandra:
– Med nye sejl, ny propel og en opfrisket undervandsskrog sejler båden nu markant bedre – det er som nat og dag.
Et liv uden faste planer
Parret har tidligere besøgt over 70 lande som piloter, men livet til søs tilbyder noget andet:
– Vi planlægger ikke meget på forhånd. Som vi siger: vores planer er skrevet i sandet ved lavvande. Lige nu er vi i Porto og planlægger at krydse Biscayabugten, sejle rundt om Storbritannien og op til Lofoten i Norge, siger Tomasz.
– Man oplever verden meget mere ægte, når man ikke har en returbillet og bare kan tage det hele i sit eget tempo, tilføjer Aleksandra.
Arbejde på havet
Da man ikke kan være fjernpilot, har parret skabt en ny levevej. I dag tilbyder de rådgivning til andre, der ønsker at tage springet ud i langfartssejlads.
– Vi hjælper med alt fra at finde den rette båd til at klargøre den til livet ombord – baseret på vores egne erfaringer, fortæller Aleksandra.
Du kan følge deres rejse og projekter på deres hjemmeside: tranquilitymare.com/en



