Gå til hoved-indhold
Hvis Sofus skal med på sommertur til Sverige, skal han både have pas, og der skal være styr på vaccinationen. Foto: Katrine BertelsenTur
Hvis Sofus skal med på sommertur til Sverige, skal han både have pas, og der skal være styr på vaccinationer og ormekure. Foto: Katrine Bertelsen

Nye regler for rejser med kæledyr

Sejler du hunden eller katten med til udlandet er der fra 3. juli 2011 nye regler. En øretatovering er ikke nok til at rejse med kæledyr i EU. Kun en mikrochip accepteres.

Af katrine bertelsen |

Der har altid været en lang række regler, for at rejse med med dine kæledyr. Der skal holdes øje med datoer for vaccinationer, og Pussi eller Trofast skal have eget pas.

Du kan læse de vigtigste regler her, og linke videre til Fødevarestyrelsen, hvis du skal til enkelte lande i EU, der har andre regler. Eller til lande udenfor EU.

Hund, kat og fritte

For rejser med personledsagede hunde, katte og fritter er der ens indførselskrav i alle EU-landene, dog med udtagelse af Irland, Malta, Sverige og Storbritannien (England, Skotland og Nordirland). F.eks. vil svenskerne have, at dyret har fået en bestemt ormekur, og kravene til rabies-vaccinationen er skærpet.

Læs de særlige indførselskrav til:  Irland - Malta - SverigeStorbritannien

Pussi skal have eget pas

Du skal have et gyldigt pas til dit kæledyr, hvis du ønsker at rejse med dit dyr i Den europæiske Union. Passet gælder for rejser med hund, kat og fritte.
Foruden chip-mærkningen, skal dyret have det blå EU-pas til selskabsdyr.

Passet udstedes af din praktiserende dyrlæge og er kun gyldigt, hvis det fremgår, at dyret er vaccineret mod rabies (hundegalskab), og dyrlægen har underskrevet og stemplet det.

Tjek på vaccinationsdatoerne

Det er vigtigt, at seneste vaccinationsdato ikke er ældre end den dato, hvor kæledyret er blevet chip-mærket. Hvis vaccinationsdatoen er ældre end mærkningsdatoen, vil vaccination ikke entydigt kunne kædes til dyret, som så vil blive betragtet som  ikke-vaccineret, og dermed ikke overholder reglerne.

Gyldig rabiesvaccination

Vaccinationen skal være foretaget mindst 21 dage før afrejsen. Har dyret allerede en rabiesvaccination, og er den stadig gyldig, behøver man ikke at vaccinere dyret påny, blot det fremgår af passet.

Hvis dit dyr revaccineres rettidigt i forhold til den forrige vaccination, skal der ikke ventes 21 dage, og du kan da rejse straks efter.

Hvor længe en rabiesvaccination er gyldig afhænger af vaccineproducentens anvisninger. Din dyrlæge skal anføre i dyrets pas, hvor længe vaccinen gælder.

Spørg din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Altså... Ved rejse i EU

  • Personledsagelse
  • ID-chip-mærkning
  • EU-Pas til selskabsdyr
  • Gyldig rabies-vaccination

Fem dyr eller flere

Rejser du med mere end fem dyr af arterne hund, kat og fritte skal du være opmærksom på, at der er kommet supplerende krav.

Det betyder, at en praktiserende dyrlæge skal undersøge dyrene inden for 24 timer, før du tager afsted, hvis du rejser efter forordningens regler om personledsaget, ikke-kommerciel transport af kæledyr.

Undersøgelsen skal sikre, at dyrene er sunde og raske, samt at de kan klare den rejse, som I skal ud på.

Du kan finde alle reglerne på Fødevarestyrelsens hjemmeside:
www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr

Motor
content-loader
content-loader
content-loader