Gå til hoved-indhold
Kryds-sejlads er bedre end sit rygte, mener Claus Rønnow. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Kryds-sejlads er bedre end sit rygte, mener Claus Rønnow. Foto: Troels Lykke

Rønnows klumme: Hvorfor er der altid modvind?

Sandt er det, at vi må tilbringe megen tid på bidevind, når vi sejler for sejl. Egentlig har jeg ikke meget imod at sejle bidevind, selvom det føles som at sejle længere.

Af claus rønnow |

Alle som sejler på tur i sejlbåd, ved at det betaler sig at komme afsted, når der er "tjans". Når vind og strøm er med, får vi meget forærende – det kan blive til mange "gratis" sømil.

Omvendt kan det være sejt nogle gange at ligge på kryds i hård sø og modstrøm og konstatere, hvor lille en distance vi har tilbagelagt i forhold til land efter et kryds.

Nogle gange kan vi være heldige at finde idvande under land, hvor strømmen løber knap så hårdt imod – eller måske være heldige at den løber lidt med os. Det kræver som regel ganske korte ben hvor vi hele tiden holder os tæt på kysten.

Ofte kan vi høre folk fortælle om en sommertur, hvor de "havde den lige i snotten" hele tiden. De syntes, at de måtte sejle bidevind eller krydse hele ferien igennem.

Sandt er det, at vi må tilbringe megen tid på bidevind, når vi sejler for sejl. Egentlig har jeg ikke meget imod at sejle bidevind.

Jeg synes, at det er den sjoveste form for sejlads. Det er her du virkelig kan mærke, hvordan båden har det – både på fart og styring og små ændringer i trimmet kan få stor betydning for sejladsen, hvad der gør det ekstra sjovt at sejle.

Det er også ved denne form for sejlads du virkelig kan opdage, hvor stor forskel det gør at ligge på den "rigtige" side af et strømskel – og opnå gevinst ved det.

Hvis vi kigger lidt tørt og statistisk på det, skulle det næsten være umuligt "kun" at have bidevind en hel sommertur igennem. Vores vejr er kendetegnet ved at være så omskifteligt, at vi næsten må opleve at sejle på alle kurser i forhold til vinden på en ferie.

Hvordan kan det så være, at nogle oplever, at de "altid" sejler bidevind?

Det kunne være, fordi vi både føler – og helt konkret oplever, at det tager tid at sejle på kryds.

Hvis vi skal krydse fra A til B bliver distancen jo længere end "den lige vej" vi skulle have tilbagelagt, hvis vi havde kunnet holde op mod målet.

Denne oplevelse vil samtidig blive forstærket, hvis vi har modstrøm. Med andre ord; vi bruger mere tid og kræfter, når vi har elementerne imod os. Det er nok det, der giver os fornemmelsen af "altid at ligge på kryds".

Englænderne har et gammelt udtryk for det:

"Sejlads mod vind og strøm giver 2 gange distancen, 3 gange tiden og 4 gange udmattelsen".

Givet er det, at det er et mere hårdt arbejde, når vi har vinden og vejret i næsen, end når vi kan sløre af sted på en god dag, hvor der er tjans og vi får en hel masse foræret.

Hav nu en rigtig god tur næste gang du tager af sted – og brug tjansen når den er der.

Claus Rønnow

Motor
content-loader
content-loader
content-loader