Gå til hoved-indhold
Fra klubkonferencen sidste år. Foto: Dansk SejlunionKort Nyt
Fra klubkonferencen sidste år. Foto: Dansk Sejlunion

Politiker: Unge har godt af forpligtende foreningsliv

Flere yngre sejlere vil deltage i lokalt bestyrelsesarbejde, men har svært ved at komme i gang. Dansk Sejlunion interviewer her tidligere folketingspolitiker før klubkonferencen 20.-21. november.

Af Sara Sulkjær |

På Dansk Sejlunions klubkonference sidste år efterspurgte flere unge deltagere oplæg om, hvordan man som ung kan involvere sig i klubbens demokrati. 

Budskabet var, at de egentlig gerne ville medvirke i bestyrelsesarbejdet. De oplevede dog, at det var svært at komme i gang.

Det nemme svar på de unges spørgsmål om, hvordan man kommer i gang med bestyrelsesarbejde er:

”De kan jo bare stille op til klubbens generalforsamling – der har de muligheden”, fortæller Dansk Sejlunion på deres hjemmeside og uddyber:

- Det lidt mere nuancerede svar er, at det ofte kræver mere at indgå i bestyrelsesarbejde end blot at stille op til bestyrelsesposter på en generalforsamling – ikke mindst hvis man bliver valgt. 

Gode råd fra ung politiker

Forhenværende folketingspolitiker Jeppe Mikkelsen (Radikale Venstre) blev valgt ind i Folketinget i 2011 som den tredje yngste nogensinde. Forud var gået et intenst arbejde med politik i foreninger. 

På trods af sin unge alder på dengang 20 år, var Jeppe derfor allerede temmelig erfaren, da han trådte ind på Christiansborg.

Dansk Sejlunion har stillet Jeppe Mikkelsen en række spørgsmål om unge og foreningsdemokrati, ’curling-generationen’ samt hans erfaringer med Optimistjollen.

Hvad kan unge bidrage med til foreningsdemokrati?

- Unge kan bidrage med nye perspektiver på tingene, udfordre de eksisterende rammer og være ambassadører for de yngre medlemmer i enhver forening. Det er kun sundt, at ethvert klubdemokrati afspejler sine medlemmer. Og mere grundlæggende handler det jo om at fremtidssikre både den enkelte forening og civilsamfundet som helhed. 

- Ildsjælene er fundamentet for begge, og har vi ikke en fremtidig generation af ildsjæle til at tage over – ja så har foreninger og samfundet som helhed et stort problem, fortæller han.

- Det er derfor i enhver forenings interesse, at man laver en strategi for at involvere unge mennesker. Det handler om at skabe plads. Plads til at stille de ”dumme spørgsmål” – som jo egentlig ofte kan være ret sunde i enhver organisation… Og plads til at udvikle sit organisatoriske talent. Men det handler også om, at de unge indser, at man ikke behøver være gråhåret for at blande sig – og at man faktisk kan få utrolig meget ud af det personligt.

Curling-generationen – kan de unge tage ansvar?

- Jeg tror ikke, at min generation er så slem, som den af og til bliver fremstillet. Ja, der findes måske nogle snotforkælede, men der findes lige så mange, som er villige til at tage ansvar og tænke på andre end sig selv.

- Rigtig mange har ildsjælspotentiale. Og hvis nogen så skulle være blevet forkælet lige i overkanten af mor og far, ja så tror jeg kun de har godt af at opleve det forpligtende fællesskab, som foreningslivet bygger på?, lyder konklusionen fra politikeren. 

Hvad er et godt råd til unge, der gerne vil involvere sig endnu mere?

- Jeg synes, de skal gøre det. Det er der særligt to årsager til. For det første skal man ikke frygte de ”gamle” medlemmer, vedtægter, årsregnskaber og andre ting, der kan virke uoverskuelige. Alle den slags formaliteter skal man nok få styr på, hvis man har engagementet til at involvere sig. Hvis ilden brænder, skal man nok finde ud af detaljerne.

- For det andet er det vigtigt at understrege, at man personligt kan få meget ud af foreningsengagement. Man får hurtigt mange organisatoriske kompetencer, som man kan bruge, uanset, hvor man ender. Og helt lavpraktisk ser det altså godt ud på CV’et, at man har taget ansvar – og ikke bare har tænkt på sig selv.

Er der en fremtid for C-sejlere? 

Jeppe Mikkelsen sejlede selv Optimistjolle som barn. Han stoppede med at sejle – hvad skete der egentlig? …

- Jeg blev aldrig den store sejler selv, må jeg indrømme. Men jeg havde det sjovt og nåede at vinde klubmesterskabet for øvede C-sejlere! Mere blev det desværre ikke til. Til gengæld gik det lidt bedre med min interesse for politik, fortæller han. 

Mød Jeppe Mikkelsen på Klubkonferencen

Du har mulighed for at møde Jeppe Mikkelsen på klubkonferencen, som finder sted d. 20.-21. november i Vingsted. Her sætter politikeres oplæg fokus på, hvor vigtig de unges indflydelse er for klubbernes udvikling og demokrati. 

Derudover giver Jeppe Mikkelsen gode råd til, hvordan man begår sig på den politiske scene – som for eksempel i en sejlklubs bestyrelse.

Tilmeld dig klubkonferencen her

Motor
content-loader
content-loader
content-loader