Gå til hoved-indhold
Undervejs på togtet har Rune Pilegaard fra Thurø haft opgaver i bl.a. maskinen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts AvisKort Nyt
Undervejs på togtet har Rune Pilegaard fra Thurø haft opgaver i bl.a. maskinen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Unge til søs: Fire måneder uden mobil

Udholdenhed, ansvar og fællesskab er noget af det, de unge tager med fra havet. Fyens.dk har talt med tre fynske Georg Stage-elever, der afmønstrer i næste uge.

Af Søren Stidsholt Nielsen |

På fredag kan tre unge fynboer titulere sig ubefarne skibsassistenter.

Sammen med knap 60 andre unge afslutter de årets fire måneder lange togt med skoleskibet Georg Stage.

Overfor Fyens.dk forsikrer de unge samstemmende, at sejladsen til bl.a. Island og Færøerne har været en fed, fed oplevelse på alle punkter, - næsten. 

Når de modererer begejstringen en anelse, hænger det sammen med skoleskibets regel om, at de unge ikke må anvende mobiltelefon om bord. 

Mobilen udleveres kun i særlige tilfælde og under landlov.

- Men de unge kender også mange krumspring for at få mobilen udleveret, lyder det fra kaptajn Bjarke Wahlquist.

- En fed, fed tur

21 -årige Zelalem Nickel fra Svendborg siger om sine oplevelser om bord:

- Alt i alt har det for mig været en fed, fed tur. Vel har der været både opture og nedture, men det hele er mest i plus.

- Jeg er positivt overrasket undervejs. Men jeg er også nået dertil, at jeg glæder mig til at komme hjem til Svendborg. Noget af det, jeg har savnet er min mobiltelefon. Den må vi kun bruge på landlov.

- Jeg må sige, at togtet har flyttet mig rigtig meget. Jeg har lært at administrere mig selv, og jeg kan mærke, at jeg er vokset personligt.

- I starten var jeg noget skeptisk over for den ret traditionelle måde, vi gør tingene på her om bord. Nu kan jeg godt lide det. Det giver en god stemning at løse opgaverne sammen, og det styrker følelsen af fællesskab.

- Jeg har også fået flyttet personlige grænser. Det kan ikke undgås, når man skal være så tæt som her om bord. Du finder fx. ud af, at det er okay at vente i underbukser, når du skal i bad.

- Jeg har for det meste arbejdet i kabyssen, men har også været oppe i masterne og prøvet det meste af det, de andre har gjort.

- Når jeg kommer hjem, kunne jeg godt tænke mig at få en læreplads på fx. Oslo-båden, siger Zelalem Nickel.

- Jeg har lært mig selv bedre at kende

- Det har været en fin oplevelse, og jeg har på mange niveauer lært mig selv bedre at kende, siger Silje Waaler Pedersen, 22 år og fra Nyborg.

- Vigtig lærdom for mig har været at få understreget, at det hele ikke handler om dig selv, og at vi alle er forskellige, men sammen kan vi det hele. Især kan vi, når der er god stemning, og det har der været.

- Udholdenhed har jeg fået mere af, og jeg er blevet mere hårdfør. Det bliver man fx. af at være oppe i masterne i kuling. Skidefedt. Man er helt høj, når man kommer ned.

- Jeg har også lært at tage mere ansvar. Fx., at hvis du ikke gør tingene ordentligt, kan det få alvorlige konsekvenser for både dig selv og for andre.

- Det tiltaler mig også, at vi har en god struktur, og at der er styr på tingene. Kniber det, er besætningen god til at lære fra sig og til at styre os ind på rette kurs.

- Når jeg kommer i land herfra har jeg ikke lige nogle faste planer ud over at flytte ned i min fars båd, og så skal jeg heller ikke studere noget lige med det samme, siger Silje Waaler Pedersen

- Jeg er ved at være mæt af det

-Fire måneders sejlads er passende, lyder det fra Rune Pilegaard, 24 år, Thurø By.

- Jeg kan mærke, at jeg er ved at være mæt af det. Vi bliver jo fx. lidt umyndiggjort, når alle skal til køjs samtidig. Men det betyder bestemt ikke, at det ikke har været alle tiders oplevelse for mig.

- Når vi sejler, er vi jo tæt på naturen og dens kræfter. Det er fedt. Jeg kan godt lide at sejle i meget vind, - at være i noget vejr, som man ikke bare kan bakke ud af.

- Det var ikke så slemt, som jeg havde forestillet mig. Heller ikke at være oppe i masterne. Jeg har følt mig tryg, bl. a. takket være en god besætning.

- Vi er meget tætte på hinanden her på skibet, men jeg synes, at man hurtigt vænner sig til det. Måske bliver det endda helt underligt at komme hjem og ikke skulle hænge sin seng op, inden man skal sove.

- Når jeg er færdig her, vil jeg gerne noget med træ og håndværk. Det kunne sagtens blive noget, der har med sejlskibe at gøre, siger Rune Pilegaard.

Kilde: Fyens.dk

Zelalem Nickel

Silje Waaler Pedersen

Motor
content-loader
content-loader
content-loader