Gå til hoved-indhold
Går turen langs de danske kyster, kan du ofte fange et trådløst signal fra mobilantennerne.Udstyr
Går turen langs de danske kyster, kan du ofte fange et trådløst signal fra mobilantennerne. Foto: Troels Lykke

Tips til internet på båden

Grundlæggende er der tre muligheder, når det gælder internet på båden: Mobilt bredbånd, mobilt internet med ekstern antenne og sidst men ikke mindst Internet via satellit.

Af Morten Storgaard |

I havnen kan du ofte fange et mobil bredbånd eller logge på havnens Wi-Fi, men når du er længere ude fra kysten, og udenfor bilantennernes rækkevidde, bliver det lidt mere besværligt. Det vil vi se lidt nærmere på her.

Mobilt bredbånd – med mulighed for ekstern antenne

Går turen langs de danske kyster, kan du ofte fange et trådløst signal fra mobilantennerne.

Du kan med fordel vælge udbyderen der hedder Net1, som kører på en særlig frekvens, og derfor har en ekstra god dækning på vandet. Det er også muligt at tilkoble en ekstern antenne, som i bedste fald fordobler signalet.

Den kan med fordel monteres i toppen af masten på båden. Du kan læse mere om dette og se et dækningskort fra Net1 på deres hjemmeside.

Hvis du ønske at tilkoble flere enheder til det mobile bredbånd, skal du tilkoble en router. De kan fås også i mobil udgave med en ekstern batteripakke, og fylder ikke længere særlig meget.

Det giver mulighed for at lave et trådløst netværk, hvor du kan tilkoble alle de enheder du har lyster.

Internet via satellit

Skal du længere ud fra de danske kyster, så er der stadig håb. Her er det satellit internet der kan hjælpe.

Det er en anden teknologi, hvor du modtager internetsignalet fra en satellit, og det betyder, at du skal have en satellitmodtager, der på mange måder minder om de paraboler vi kender fra TV-signalet.

De kan dog være noget mindre i dag, end de gode gamle tag-monterede paraboler.

Udfordringen er her, at satellitmodtageren skal pege temmelig nøjagtigt mod satellitten, og det kan være en udfordring, når man er på gyngende grund.

Det er også muligt at købe en satellitmodtager, som selv løbende indstiller sig i den rette vinkel.

Så er vi dog oppe i en hel anden prisklasse, og det er fx den løsning man finder fragtskibe og færger. Det kan du læse mere om i denne mere dybdegående artikel hos Netkablet.dk.

Ofte kan du dog fint klare dig med en alm. satellitmodtager, som du blot justerer lidt på vinklen af og til, men hvis der er større bølger, er det nok ikke lige der man streamer Netflix, og det er der også en anden grund til, at man skal overveje en ekstra gang.

Det er nemlig ikke helt billigt at surfe på nettet via satellit internet. Det koster ca. 3-400 kr/mnd at hente 10-20 GB data.

For at sætte det lidt i perspektiv bruger man typisk 1,2 GB data til at hente 1 times Youtube video i 1080px.

Hvis du streamer en film på 2,5 time i alm. HD har du således brugt 3 GB data. Så det vigtigt man holder lidt øje med forbruget, så det ikke opbruges for hurtigt.

Når båden ligger i havnen, er det ikke noget problem at pege modtageren i den rette vinkel, men her kan du jo ofte koble dig på et lokalt Wi-fi eller det trådløse internet fra mobil-masterne.

En rimelig satellitmodtager koster typisk i prislejet 3-4.000 kr. Det kan anskaffes hos firmaer som Gea-Sat og tyske skyDSL, og så har du en løsning hvor du kan koble dig på internettet overalt på havet.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader