Direktør i Dansk Sejlunion: Redningsvest redder liv - også i godt vejr
Siden 2015 har i alt 19 sejlere og fritidsfiskere mistet livet på havet eller i havnen. Blot én ud af de 19 bar redningsvest. Tankevækkende tal. Og ved undersøgelse i 2018 var det kun 42 procent af fritidssejlere og fiskere, der bar redningsvest. I 2015 var tallet 55 procent, blogger direktør Christian Lerche
Blog fra Dansk Sejlunions nyhedsbrev, FRITIDSSEJLER:
Det er ferietid og højsæson for at komme på vandet for alle sejlere og andre, der elsker havet og de fantastiske oplevelser, der venter. Jeg håber, at I alle får en helt fantastisk sommer- og sejlerferie – og at vi ses igen.
For lige så magisk og vidunderlig, som havet kan være - lige vigtigt er det, at vi har respekt for havets kræfter og omskiftelige humør. Hvert år drukner 10-15 fritidssejlere og andre, der bruger havet i fritiden.
Hver især forfærdelige ulykker. Hver især personlige og familiære tragedier.
Fælles for drukneulykker - ingen vest
Ét kendetegn går igen i næsten alle drukneulykkerne - den afdøde bar ikke redningsvest!
Siden 2015 har i alt 19 sejlere og fritidsfiskere mistet livet på havet eller i havnen. Blot én ud af de 19 bar redningsvest. Det er et tankevækkende tal, som vi alle bør være yderst bevidste om nu, hvor sejlersommeren for alvor er skudt i gang.
Tallene stammer fra Søsportens Sikkerhedsråd, der sammen med TrygFonden står bag SejlSikkert-kampagnen.
Flest ulykker i mildt vejr
Rådet har udgivet statistikken ”Hændelser til søs og brugen af redningsvest 2018”. Her fremgår det, at 13 personer i 2018 omkom i forbindelse med fritidsaktiviteter til søs. Tallet er fordelt på 5 fritidsfiskere, 4 sejlere, 2 dykkere, 1 druknet i havnen, 1 i kano/kajak. Kun dykkerne bar redningsudstyr.
2018 føjer sig dermed direkte ind i et for længst velkendt og veldokumenteret mønster: uden redningsvest vokser risikoen ved at færdes på vandet ganske betragteligt.
Så meget desto mere bekymrende er det, at brugen af redningsvest ser ud til at falde!
Ved undersøgelsen i 2018 var det kun 42 procent af fritidssejlere og fiskere, der bar redningsvest. I 2015 var tallet 55 procent.
Det ser altså ud til, at færre bærer redningsvest, når vejret er godt - som det vitterligt var i 2018. Men det er en dårlig idé at droppe vesten bare fordi, vejret viser sig fra sin milde side. For langt de fleste dødsfald sker nemlig ved en middelvind på 5 m/s eller mindre.
Skipperansvar
For Dansk Sejlunion ligger der et stort ansvar i at støtte op om sikkerheden til søs. Vi tøver ikke med en klar opfordring til alle sejlere om at bruge redningsvest. Også i havnen, også i mildt vejr. Ja, altid.
Eller som det lyder i kampagnen: ”Sejl Sikkert – så ses vi igen!”.