Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

Forskere har fundet svaret: Sådan opstår mega-bølger på havet

Britiske forskere fra Oxford har i et forsøg fundet frem til, hvordan de 30 meter høje Drapner-bølger skabes. Det kan gøre det lettere at forudsige fænomenet i fremtiden.

Af Sara Sulkjær |

Op til 30 meter høje, enestående bølger, som hverken meteorologer eller andre eksperter hidtil har været i stand til at forudsige. 

Et fænomen, der kan fylde enhver sejler, der begiver sig ud på de store oceaner, med frygt. 

Vinkel på 120 grader

Men nu kan verdens søfolk måske ånde lettet op. I et nyt forsøg foretaget af universitet i Oxford lykkedes det et hold af forskere at finde frem til den opskrift, der er med til at skabe mega-bølgerne. 

Bølger, der ifølge forskerne kan opstå, når de rammer hinanden i en vinkel på 120 grader, som det vises i videoen øverst i artiklen.

Mens den naturlige brydning under normale omstændigheder sætter en grænse for bølgernes højde, når de ikke rammer hinanden, vil bølgerne nemlig ikke brydes på samme måde, når de rammer hinanden i store vinkler. 

Det skriver søfart.dk.

Målt i Norge

Dermed kan det i fremtiden blive muligt for metereologer verden over at forudsige de ødelæggende bølgers ankomst, der i over to årtier er gået under navnet Drapner-bølger.

Et navn, som fænomenet sikrede sig, efter at olieplatformen Draupner E i 1995 som det første i verden kunne måle en af disse bølgers højde på hele 25,6 meter.

Førhen var bølgerne blot omtalt af uheldige søfolk, der havde stået ansigt til ansigt med den enorme bølgevæg.

Kilder: Wikipedia og Søfart 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader