Gå til hoved-indhold
Store både
Det lykkedes søndag at få motorerne i gang på skibet, således at det kunne slæbes i havn. Foto: YouTube

Lavt olietryk førte til fire motorstop på Viking Sky

Forklaringen bag det alvorlige nedbrud er nu fundet af de norske myndigheder. I høj sø lukkedes tilførslen af olie til pumperne. 1373 personer var ombord, da ulykken indtraf.

Af Sara Sulkjær |

Et for lavt olietryk bærer skylden for, at 1373 personer lørdag kom i alvorlige problemer på Hustadvika, Norskehavet. 

I stormvejr mistede krydstogtskibet Viking Sky motorkraften fra samtlige af skibets fire motorer, hvorefter besætning og gæster i en halv time drev faretruende nær de skarpe klippeskær, inden ankeret blot 100 meter fra kysten endelig fik fat.

Automatisk nedlukning

Da det 228 meter lange fartøj stævnede ud på krydstogtet, var der dog intet, der advarede besætningen om, at noget var galt.

Tankene var ellers udstyret med niveaualarm, men disse blev ikke udløst, da niveauet af smøreolie akkurat holdt sig indenfor de fastsatte grænser, dog i den lave ende.

Til gengæld lød alarmklokkerne, da bølgerne senere voksede sig så store, at skibets bevægelser forhindrede tilførslen til smøreoliepumperne:

- Dette udløste alarmen om for lavt smøreolietryk, noget som igen førte til automatisk nedlukning af motorerne kort tid efter, forklarer det norske søfartsdirektorat i en pressemeddelelse. 

Rederi accepterer

En opdagelse, der møder fuld opbakning fra rederiet bag Viking Sky, Viking Cruises: 

- Vi sætter stor pris på de hurtige og effektive undersøgelser, som Sjøfartsdirektoratet har foretaget, og vi forstår og anerkender deres fund, understreger selskabet. 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader