Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Folketinget er, ifølge Danske Rederier, på rette kurs, når de øger midlerne til grøn forskning. Foto: Danske Rederier

Folketinget vil bruge to milliarder kroner til forskning - kan gøre skibsfarten mere CO2-neutral

Folketingets partier har fredag besluttet at bruge omkring to ud af knap tre milliarder kroner fra forskningsreserven på mere grøn og teknisk forskning samt udvikling. Danske Rederier er glade for prioriteringen.

Af Sara Sulkjær |

Forskningsresursen for næste år er afsat, og Folketingets partier er enige om, hvordan pengene skal bruges.

Fokus ligger især på at investere i tiltag, der kan gøre det muligt at nå målet om en 70-procents CO2-reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Den samlede aftale er på 3,1 mia. kroner, og af dem er knap to mia. kroner afsat til mere grøn og teknisk forskning samt udvikling.

Det er en prioritering, som vækker glæde hos Danske Rederier:

- Mere grøn og teknisk forskning er netop det, vi har brug for, når vi skal finde CO2-reduktioner inden for skibsfart. Vi kender ikke fremtidens løsninger endnu, og derfor er det helt rigtigt, når Folketingets partier beslutter at øge investeringerne i grøn forskning, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, i en pressemeddelelse.

Nyt samarbejde er oplagt

Det er ikke kun den danske regering, der sætter høje mål om klimaneutralitet. Også skibsfarten følger med, hvilket stiller store krav om ny og grundig forskning:

- Vi har sat os det ambitiøse mål, at dansk skibsfart skal være CO2-neutral allerede i 2050. Det mål når vi kun, hvis vi sætter turbo på forskning i nye brændstoffer herunder PtX, netop som partierne i dag har besluttet, Anne H. Steffensen

En del af midlerne vil blive målrettet CO2-fangst og grønne brændstoffer (Power-to-x mv.), som begge berører skibsfarten.

- Vi er engagerede i klimaindsatsen på flere områder, og flere af vores rederier har allerede den ekspertise, der skal til for at fragte CO2 om bord på deres skibe, så det vil være oplagt med nyt samarbejde på det område, forklarer Anne H. Steffensen.
 
Fakta om forskningsinitiativer:

• 102,8 mio. kr. udmøntes til ambitiøse og grønne forskningsinitiativer i 2021

• Under Danmarks Innovationsfond afsættes i alt 1.169,0 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationsprojekter – herunder 700 mio. kr. til grønne forsknings- og innovationspartnerskaber og 469,0 mio. kr. til grøn forskning, teknologiudvikling og innovation

• Under Danmarks Frie Forskningsfond afsættes 312,9 mio. kr. med henblik på, at fonden gennem konkurrenceudsatte opslag kan uddele midler til den grønne, frie, nysgerrighedsdrevne forskning i Danmark

• Der afsættes i alt 511 mio. kr. til de tre udviklings- og demonstrationsprogrammer samt 39,3 mio. kr. til styrket grøn forskning på landbrugsområdet

• Der afsættes 50,0 mio. kr. i 2021 og 60,0 mio. kr. i 2022 og 2023 til delfinansiering af et nyt forskningsskib DANA med de nødvendige kapaciteter til at løse opgaver i Arktis.

• Der afsættes 10,6 mio. kr. til grønt internationalt forskningssamarbejde og styrket monitorering af grøn forskning.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Motor
content-loader
content-loader
content-loader