Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Vi sejlere skal vise mere hensyn til marsvin, der er en relativt lille hval. Den er omtrent 75 cm lang ved fødslen. Hannerne kan blive op til 1,6 meter, og hunnerne 1,7 meter. Foto: Visit Nyborg

Motorbåde skal holde mere afstand til sæler og marsvin, der ikke tåler undervandsstøj

Undervandsstøj er en af de faktorer, der virkelig betyder noget for dyrene. Vi sejler måske flere kilometer væk, men dyrene kan tydeligt høre det. Det kan give nogle knald, der nærmest lyder som fyrværkeri. Nye råd skal beskytte sæler og marsvin, skriver dr.dk.

Af Troels Lykke |

- Det skal være et etisk kodeks for, hvordan man opfører sig, både som udbyder af naturturisme og som fritidssejler og kajakroer, når man er ude at se på sæler, marsvin og delfiner, siger Ejgil Andersen, forstfuldmægtig hos Miljøstyrelsen til dr.dk.

Retningslinjerne kan eksempelvis handle om antal af både, afstand til dyrene og opførsel om bord. Ejgil Andersen regner med, at de kan være på plads i efteråret.

- Det er rettidig omhu. Vi har fået mange sæler i vores farvand, og marsvin er så hyppigt forekommende i Lillebælt, at det er et af de bedste steder at se havpattedyret i hele verden, siger han.

Ifølge Bo Håkansson, biolog i DN, er der stigende interesse for marsvine- og sælsafari, og den stigende interesse for at komme ud i naturen er positiv, lyder det. Men der har været eksempler på, at man er kommet lidt for tæt på revlerne, skriver Fyens Stiftstidende.

Læs mere om marsvin på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Sådan kan man beskytte sælerne

  1. Indføre afstandszoner til dyrenes hvilepladser. Det skal undgås, at sælerne går i vandet som følge af besøget.
  2. Anbefale brug af kikkert og stilhed om bord på både og køretøjer. Maksimalt ophold ved hvilepladser på ti minutter. Højst to både samme sted samtidig.
  3. Langsom sejlads (højst fem knob) i nærheden af hvilepladser. Sejl forbi pladsen, ikke lige på. Sejl langsomt væk ved tegn på uro hos dyrene.

Kilde: Fyns.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader