Gå til hoved-indhold
Udstyr
Kittet leveres i 12 og 24 volts versioner. Foto: Nautec

Ombyg det manuelle toilet til et elektrisk på én time

Er du fiks på fingrene, og er der plads til soklen i båden, kan toilettet på kort tid gøres elektrisk. Nyt konverteringskit, der genbruger porcelænskummen fra det manuelle toilet, hjælper på vej.

Af Sara Sulkjær |

Et harmløst toiletbesøg, der udmunder i et forsigtigt, undskyldende kald på skipper. Et ikke uvant scenarie, når venner og familiemedlemmer fra landjorden inviteres på sejltur - langt fra alle ved nemlig, hvordan et søtoilet med pumpe betjenes:

- Tit ser man nogle lidt akavede situationer, når skipper må kaldes til, fordi der sidder en flaske ”eu de cologne” fast i toilettet, eller gæsten ikke aner, hvordan toiletindholdet skal komme videre til septiktanken, forklarer Anders Jessen fra udstyrsgrossisten Nautec.

Et oplagt gør-det-selv-projekt

Anderledes enkelt og komfortabelt er et elektrisk toilet. Her skal brugeren blot trykke på en knap, hvorefter kummen automatisk tømmes:

- Det er mere hygiejnisk, da knappen ”ordner” resten i stedet for, at man skal stå og hive op og ned i et håndtag og røre ved en ventil, der lukker vandet ind og toiletindholdet ud, understreger Anders Jessen. 

Langt fra alle ældre sejlbåde er udstyret med denne luksus. Er hænderne skruet rigtigt på, og er båden indrettes således, at der overlades plads til en sokkel, kan det manuelle toilet dog let forvandles til et elektrisk. 

Et konverteringskit fra Albin Pump Marine, der genbruger det gamle porcelænstoilet, gør processen enkel, hvormed langt de fleste bådejere med trang til gør-det-selv med ro i maven kan kaste sig over projektet.

Afhængig af strøm

Til arbejdet må sejleren foruden konverteringskittet have et topnøglesæt eller en lille svensknøgle samt skruetrækker og ledninger til forbrugsbatteriet og manøvrepanelet klar. Værktøj, som de fleste bådejere i forvejen har på udstyrshylden:

- Det eneste minus er sådan set, hvis man løber tør for strøm. Derfor er min anbefaling, at har man to eller flere toiletter ombord, bør ét altid være manuelt betjent. Dette gælder især langtursbåde, hvor strøm er en mangelvare, påpeger Anders Jessen. 

Konverteringskittet passer til Albinpump, Jabsco, Johnson Pump, Raritan samt TMC og kan købes for 1.575,00 kr. hos Nautec her.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader