Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det er pludselig ikke sjovt at være russisk oligarker efter krigen i Ukraine. Foto: Troels Lykke

EU og USA's specialstyrker jagter russiske lystyachter

Krigen mod Ukraine er blevet til en kraftig hovedpine for russiske oligarker. Der er blandt andet tale om 71-årige Vagit Alekperov, som er direktør i det russiske olieselskab Lukoil.

Af Troels Lykke |

Mange af verdens dyreste og mest spektakulære luksusyachter er nu vokset til et kæmpe problem for deres russiske ejere, da en nyoprettet specialstyrke har besluttet at finde og beslaglægge dem.

Private fly, biler og luksusboliger er herligt - men vil du markere reel status, bør du have en superyacht.

Det ved de russiske oligarker, som har investeret milliarder i netop disse. Det erkender en nydannet specialstyrke, hvis eneste opgave er at sikre oligarkernes aktiver.

Intensiv jagt

Oligarkerne gør dog alt for at undgå at få deres jagter beslaglagt. Blandt andet ved helt sonisk at slukke for deres AIS-transpondere.

Ovennævnte specialstyrke er et samarbejde mellem USA og EU og andre allierede, og vil udover en intensiv jagt på russiske luksusyachts også modvirke dobbelt statsborgerskab og muligheden for, at oligarkers børn kan tage til vestlige universiteter.

Det handler således om at sikre, at sanktionerne mod den russiske elite også gælder for deres aktiver i Vesten. 

Flygter fra Barcelona

Data for den maritime overvågningsside Marine Traffic viser således, hvordan mindst fire superyachts ejet af russiske erhvervsfolk med tætte forbindelser til Kreml og præsident Vladimir Putin har kurs mod Maldiverne og Montenegro, skriver eb.dk.

Det samme skriver det amerikanske medie CNBC.

Der er blandt andet tale om 71-årige Vagit Alekperov, som er direktør i det russiske olieselskab Lukoil. Hans yacht, Galactica Super Nova, har forladt havnen i den spanske middelhavsby Barcelona og har kurs mod Montenegro. 

Industrigiganten Oleg Deripaska, der er grundlægger af Basic Element, en af ​​Ruslands største industrikoncerner, er desuden på vej til Maldiverne.

Det samme er to andre russiske rigmænd med deres superbåde, skriver tyske Bild.

Kilde: Bild, hamnen.se, cnbc og eb.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader