Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
De er disse to bropiller nær Falsters kyst, som brodrageren bliver hejst op på. Foto: Vejdirektoratet.
Kort Nyt
Ny Storstrømsbro. Flytning af første præfabrikerede brodrager fra kaj til pram. 7. december 2022.

Første brodrager sejles ud på Storstrømmen - bliver visuelt skelsættende

Nu begynder den teknisk komplicerede operation med at sejle den første præfabrikerede brodrager ud i Storstrømmen og hejse den op på to bropiller til den nye Storstrømsbro. Brodragerne er de elementer, som forbinder bropillerne og bærer selve kørebanen og jernbanen.

 

Af Troels Lykke |

De seneste uger har mandskabet fra entreprenøren SBJV arbejdet på at få både brodrager og bropiller klar til, at den første brodrager kan monteres mellem to bropiller, og fredag morgen 9. december begynder den flere dage lange operation med udsejling og ophejsning, fortæller Vejdirektoratet til pressen.

Projektchef Niels Gottlieb, Vejdirektoratet, siger:

”Første skridt bliver, at slæbebåde trækker prammen ud i Storstrømmen og forankrer den mellem to bropiller. Dernæst skal vi hejse brodrageren op og fastgøre den til det special-element, som er placeret på toppen af de to bropiller, så den er klar til at blive støbt sammen med dem. Vi forventer, at ophejsningen begynder lørdag.”

Brodragerne er de elementer, som forbinder bropillerne og bærer selve kørebanen og jernbanen. Bortset fra de to nordligste og de to sydligste nærmest land, bliver de alle bygget på Masnedø, inden de skal sejles ud og hejses op.

Den første brodrager bliver hejst op på bropiller 300-400 meter fra Falsters kyst.

Bliver visuelt skelsættende

Projektdirektør Barry Crouchman, SBJV, siger:

”Vi har længe planlagt denne dag, og nu er vi klar til at påbegynde næste fase af projektet med montering af de præfabrikerede brodragere. Visuelt bliver det noget af et skelsættende øjeblik for projektet, og det vil være et spektakulært syn at se de 73 meter lange dragere blive transporteret og placeret. Fokus er nu på operationen, som kræver en meget præcis og koordineret holdindsats fra alle involverede parter. Det er, hvad vi gør, og vi er nu klar til at udføre opgaven."

Den samlede proces bliver:
1. Slæbebåde trækker prammen med brodrageren hen til de to bropiller
2. Prammen bliver forankret mellem bropillerne
3. Løftearmene klargøres, løftewirene fastgøres til armene
4. Brodrageren bliver hejst op med et specialbygget hejseværk
5. Brodrageren styres på plads ved hjælp af særlige styrebeslag

Herefter monteres et stort arbejdsstillads for at kunne støbe brodrageren sammen med special-elementet på toppen af bropillerne.

Følg med i operationen
Vejdirektoratet vil undervejs lægge billeder og tekster om operationen ud på projektets hjemmeside www.vejdirektoratet.dk/Storstrømsbroen

Motor
content-loader
content-loader
content-loader