Gå til hoved-indhold
Lystfiskeri
Det varmere vejr lokker flere delfiner mod Danmark. Arkivfoto

Miljøstyrelsen mener: Hvalturister skal give delfiner og marsvin mere ro

Trænger sejlere og turister sig for tæt ind på havdyrene, er der risiko for, at de ændrer adfærd. Det bør ikke ske, og derfor udsender Miljøstyrelsen nu en såkaldt 'code of conduct', der skal hjælpe de nysgerrige besøgende på vej.

Af Sara Sulkjær |

Det kan være en stor oplevelse at se et marsvin glide gennem vandet med sin unge eller opleve springende delfiner over bølgerne.

En glæde, som både sejlere og turister i turbåde hver sommer får lov at opleve i de danske farvande.

Der er kun ét problem. For nærgående både med nysgerrige hvalturister kan nemt genere de store havpattedyr og forstyrre deres adfærd.

Ikke tale om lovgivning

Derfor har Miljøstyrelsen nu lavet et sæt retningslinjer, en code of conduct, som skal sikre, at både turisterne og de små hvaler kan trives i hinandens nærhed. Der er ikke tale om lovgivning eller bindende krav, men om anbefalinger udformet i dialog med både forskere og turbådsoperatører.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Den nye code of conduct er udviklet til de kommercielle operatører inden for hvalturismen, men lystsejlere kan også med fordel bruge dem som rettesnor.

Særligt for delfiner

De seneste år har ikke mindst delfiner optaget sejlernes opmærksomhed - ført an af delfinen Delle i Svendborg, der gang på gang har vakt opsigt.

Netop for delfiner er der dog særlige forhold, man som sejler bør tage højde for. Delfiner kan eksempelvis ride på bådens bovbølge. Det kan være flot at se, men når de gør det, kan de miste fokus på båden. Derfor skal man aldrig aktivt forsøge at få delfinerne til at opsøge bovbølgen.

Som skipper bør man desuden være særligt opmærksom og holde en konstant fart og kurs, når der er delfiner i farvandet. Hvis der opstår behov for at ændre kurs, skal man først sænke hastigheden, til båden ligger næsten stille og derefter vente, til delfinerne har forladt området omkring boven.

Først da kan man ændre kursen.

Code of conduct for hvalturisme:

• Hold afstand

• Nærm dig forsigtigt

• Vær opmærksom på hvalens signaler

• Begræns besøgstiden

Punkterne uddybes på Miljøstyrelsens hjemmeside. Læs mere her.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader