Hvad er det med Bavaria? Bådekspert Lars T. Olsen deler sine erfaringer
Alle er pludselig Bavaria-ejere. Hvorfor? Det undersøger Cille Rosentoft for Minbaad.dk i en artikelserie, hvor bådkonsulent Lars T. Olsen fra CDE Danish Marine Design ApS og Baadtjek ApS denne gang svarer på spørgsmål.
Nu er turen kommet til Lars T. Olsen, som besigtiger både i forbindelse med bådkøb. For mange er det en kæmpe stor ting at skulle anskaffe sig en båd.
Men hvad skal man forholde sig til, inden man underskriver en salgsaftale? Det kan være en god idé, at man som køber får en fagteknisk tredjepersons objektive vurdering af båden, inden man tager en endelig beslutning.
Det er præcis, hvad Lars T. Olsen gør. Han besigtiger både for købere, så de kan være sikre på, at den båd, de køber, er i orden.
Jeg har stillet ham nogle spørgsmål vedrørende Bavaria for at blive klogere på, hvad det er med netop denne model.
Meget båd for pengene
Der findes ikke et simpelt svar på, om Bavaria er en god eller dårlig båd, og det er heller ikke intentionen med denne undersøgelse. Vi forsøger blot at finde frem til, hvorfor så mange sejler Bavaria.
Det hænger selvfølgelig til dels sammen med mængden af Bavaria, der bygges.
- Om Bavaria er et godt eller dårligt mærke vil være meget subjektivt at udtale sig om. Ja, mange har valgt Bavaria, men der er også bygget rigtig mange. Du får meget båd for pengene, og mange benytter ikke deres både så intenst, at en dårligere fremstillingskvalitet vil være ”synlig”, siger Lars Olsen og fortsætter:
- Det er de samme motorer, spil, master etc., som andre også dyrere mærker benytter, så der kan kun være sparet på fremstillingen. Man kan måske sige, at de produceres mere ”fabriksagtigt” end de dyrere mærker.
- Træarbejdet er måske heller ikke det bedste, og der er måske ikke lakeret 15 gange, som på de dyre mærker, udtaler Lars Olsen.
Ingen tvivl om sikkerheden
Hvis du vælger at anskaffe dig en Bavaria, skal du ikke være bekymret for sikkerheden. På trods af billigere priser, skal bådene leve op til samme krav og standarder som andre både.
- Sikkerhedsmæssigt lever Bavaria op til samme standarder som de dyrere både, hvilket styres af CE-mærkningen, men bådene er nok af prismæssige hensyn bygget til et minimum og ikke overdimensioneret, som vi ser mange af de dyrere bådmærker er. Denne forskel bliver synlig eller mærkes, hvis bådene bruges intensivt, forklarer Lars Olsen.
Eksperten peger altså på, at Bavarias svagheder kan vise sig, hvis båden bruges mere, end hvad den gennemsnitlige sejler gør. Men sejler man som de fleste sæson-sejlere, vil fremstillingskvaliteten ikke være problematisk.
Du får, hvad du betaler for
Da jeg snakkede med Dansk Marine Center var én af de kvaliteter, der blev fremhævet, at Bavaria er prisstærk. Du får altså noget for pengene med Bavaria. Det er Lars Olsen enig i og beskriver det således:
- Jeg har besigtiget mange Bavaria’er – både dårlige (vedligeholdt) og rigtig gode, så det bedste, der nok er at sige, er, at du får, hvad du betaler for. Man skal med andre ord være mere opmærksom på vedligehold og håndtering, når bådene er ”billigere”, end der er tilfældet for de ”dyrere” mærker.
- Det er også klart, at når der er mange af én slags, vil der konstant være et større udbud på brugtbådsmarkedet og en del handler med disse bådmærker. Det samme gælder for den sags skyld også for Jeanneau, Dufour, Beneteau og Hanse, som ligger i næsten samme prissegment, afslutter Lars Olsen.
Så hvad er det med Bavaria?
Efter interviews med forhandler, ekspert og Bavaria-sejlere står én ting klart: Du får meget båd for pengene, og Bavaria’en er dermed en prisstærk båd. Som med alle andre både, afhænger det også af, hvordan du vedligeholder den, og hvor dygtig en sejler du er.
Overvejer du at købe en båd - uanset om det er en Bavaria eller ej - er det dog altid en god idé at få en ekspert som Lars T. Olsen til at besigtige den inden. På den måde undgår du ærgerlige overraskelser, som er skjult for det ikke-trænede øje.
Du kan læse mere om Lars T. Olsen og bådbesigtigelse på www.baadtjek.dk.