Gå til hoved-indhold
Motorer
Den 40 mand store virksomhed fra Nordsjælland har oplevet fremgang fordi Hundested Propeller skiller sig ud, når deres mange års erfaring og ekspertise kommer til sin ret. PR-foto
Motorer

Hundested Propeller A/S: Fra lokale fiskefartøjer til verdenskendt navn på et århundrede

Hundested Propeller A/S lever en stille tilværelse i en nichepræget branche. Alligevel er virksomheden på 100 år gået fra at reparere lokale fiskerbåde til at udvikle, producere og levere fremdrivningssystemer, propeller, aksler og marinegear til det globale maritime marked.

Af Troels Lykke |

Hos Hundested Propeller har man aldrig gjort noget stort væsen ud af sig. Fra beskedne kår med reparationer af lokale fiskerbåde i 1921, har virksomheden over de sidste hundrede år udviklet sig til at være et førende brand inden for sin niche i den maritime industri.

– Vores styrke er, at vi gennem et århundredes viden om fremdrivningssystemer og propeller og vores teknikeres og ingeniørers store erfaring og viden, hurtigt kan levere den rette løsning til vores kunder. Hver gang, og uanset projekts størrelse og kompleksitet, fortæller Henrik Damsgaard, der er teknisk chef hos Hundested Propeller. Han uddyber i en pressemeddelelse: 

– En vigtig parameter i vores succes skyldes, at alle dele af udviklingen og produktionen af vores løsninger foregår under eget tag i Hundested. Det medfører stor fleksibilitet og hurtig levering af reservedele, hvilket vores kunder sætter stor pris på. Disse fordele viser sig særligt værdifulde i krisetider som under coronapandemien og nu her hvor forsyning og transport påvirkes af krigen i Ukraine. 

Den 40 mand store virksomhed fra Nordsjælland har oplevet fremgang netop fordi Hundested Propeller først skiller sig ud, når deres mange års erfaring og ekspertise kommer til sin ret og for eksempel leveringshastigheden er afgørende for, om de lander en ordre eller ej. 

Ud fra en fast portefølje af egenproducerede tried-and-true standardprodukter kan specialproducenten nemlig modificere og udvikle nye løsninger og systemer til fiskerbåde, special – og servicebåde samt superyachts med sejl eller motor både nationalt og internationalt. Det har gjort Hundested Propeller til et velkendt navn i det maritime.

– Vi har levet en stille og stabil tilværelse i over 100 år nu. Men vores navn er alligevel kendt og respekteret i markedet, og det er vi selvfølgelig meget stolte af, siger Henrik Damsgaard.

BSI vil fortsætte succesen

Hundested Propellers mangeårige stabilitet og anerkendte brand er ikke gået uset hen. I 2019 opkøbte BSI således virksomheden og indlemmede det i BSI Group koncernen under sit oprindelige navn og med hovedsæde tæt ved Hundested Havn i Nordsjælland.  

– Hundested Propeller har gennem 100 år bevist deres værd og deres berettigelse i markedet. De er kreative, dygtige og fleksible, og så er de ikke afhængige af nogle motorproducenter. De er en kapacitet, som komplimenter og styrker BSI’s portefølje, siger Morten Madsen, CEO hos BSI A/S. Om fremtidens planer tilføjer han:

– Vi ser store muligheder i Hundested Propellers produktområde inden for det globale maritime marked, hvor kommercielle skibe og superyachts med sejl er særligt interessante. Hertil er teknologier inden for effektiv fremdrift, herunder blandt andet hybridteknologi, kommet på dagsordenen i hele verden i forbindelse med det massive fokus på reduktion af CO2 og klimaaftryk.

Hundested Propeller udvikler og producerer fremdrivningssystemer og specialløsninger til maritime fartøjer i hele verden og er blandt de førende på sit felt.

Hundested Propeller 101 år:

  • I 1921 grundlægger smed August Jørgensen og ingeniør Johannes Højsgaard ”Jørgensen & Højsgaard Ingeniørfirma”. I dag kendt som Hundested Propeller A/S. I begyndelsen udførte virksomheden reparations- og vedligeholdelsesarbejder på de lokale fiskerfartøjers motorer.
  • I 1928 introduceres en ny æra for virksomheden, da en fisker ønskede en ny motor. Herefter fremstiller virksomheden selv motorer frem til 1990.
  • I 1929 begynder virksomheden at fremstille egne propeller med kontrollerbar stigning til Hundested-motorerne.
  • I 1950'erne tilføjes propelenheder til andre motorproducenter til produktionen. Propelsystemer med kontrollerbar stigning er nu kerneforretningen.
  • I 1985 introduceredes første reduktionsgearkasse med integreret pitch-kontrol samt første serie af bov- og hækpropeller.
  • I 1998 sælges Hundested Propeller A/S til Mogens Christensen fra de familier, der grundlagde virksomheden. Ejerskifter sker i forbindelse med flytningen af ​​fabrikken til mere moderne faciliteter.
  • I 2015 introduceres første RPS (Retractable Propulsion System) til sortimentet.
  • Hundested Propeller A/S køber i 2018 hele anlægget, hvor virksomheden har holdt til siden 1998, og har derefter ca. 10.000 m2 under eget tag.
  • Hundested Propeller A/S opkøbes og indlemmes af BSI-koncernen i 2019.
  • I 2022 fejrer Hundested Propeller A/S 101-års jubilæum.
Motor
content-loader
content-loader
content-loader