Emilie var sejlerbarn i Caribien: - Jeg vil give mine børn samme nærvær, tid og oplevelser
Med to børn drømmer Emilie Høeg Hagen og hendes mand Mikkel om at sejle langt. Emilie ved, hvad det handler om. Hun har selv været bådbarn med sine forældre og sin søster. Mødet med nye kulturer og tiden sammen vil hun give videre til sine egne børn.
Dét, vi håber at give vores børn og familie, når vi prioriterer tid og nærvær på en båd langt fra hverdagen, har Emilie Høeg Hagen prøvet på egen krop.
Da hun var fire år, flyttede hun til St. Thomas med sine forældre og sin lillesøster. Efter at have boet på land i syv år, sejlede familien afsted fra St. Thomas i en Fænø 47.
Nu vil hun give sine børn de samme værdier og oplevelser. Med mand og to børn er hun derfor i færd med at planlægge en langtur.
37-årige Emilie Høeg Hagen arbejder i Coloplast som senior marketing manager og hendes mand, Mikkel Søgård Henriksen på 40 år arbejder med E-commerce salg.
De bor i Humlebæk og har fået skabt et godt hverdagsliv med deres to børn Max på fem år og Ella på 15 måneder. Men drømmen om noget andet begyndte at spire.
Drømmen om nærvær og tid
Nu er drømmen om noget andet sagt højt, og det betyder, at familien lige så stille og roligt er gået i gang med at planlægge deres egen langturssejlads.
Den drøm kommer - som skrevet før - ikke ud af ingenting, Emilie har på nærmeste hold oplevet, hvad det betyder at skabe et familieliv med tid og nærvær. Et familieliv, hun nu vil give videre til sine børn.
- Jeg er opvokset med en far, der er en meget passioneret sejler. Han har krydset Atlanterhavet flere gange og sejlet rundt i store dele af verden, fortæller Emilie og fortsætter:
- Da min søster og jeg var små, flyttede vi med vores mor og far til St. Thomas, hvor vi tilbragte de fleste weekender på havet, indtil vi tog skridtet og flyttede ombord på en Fænø 47, som vi sejlede rundt i Caribien på i et år.
- Som voksen kan jeg se, hvad det har skabt for vores familie. Det har jeg også lyst til at give videre til min egen familie. En vigtig del er tid og nærvær sammen, og dét at skabe nogle oplevelser sammen for livet. Det tror jeg er med til at skabe et tæt bånd til hinanden, forklarer Emilie.
Ikke afsted her og nu
Familien tager ikke afsted her og nu. Men afsted skal de - og også helst inden børnene bliver alt for store. Emilie er dog også bevidst om, at de ikke skal være for små. Derfor er tidsrammen sat til om 3-4 år. På det tidspunkt er Max 8-9 år og Ella 4-5 år.
- Så kan vi bedre kommunikere med Ella og forklare hende reglerne ombord, så der ikke er alt for mange restriktioner for hende. Det skal være en sjov oplevelse for os alle sammen, forklarer Emilie.
En anden grund til at de venter et par år er, at de gerne vil blive mere sikre på sejladsen. I første omgang har de købt sig ind som tredjepart i en Ballad og skal denne sommer sejle i uge 29 og 30 samt de weekender og aftener, som er til rådighed for dem.
- Nu kaster vi os ud i det og øver os. Vi skal både udvikle vores egne sejlegenskaber, og vi skal vænne børnene til dét at være på en båd. Det giver både en ro sikkerhedsmæssigt og i forhold til dét at skulle leve et liv ombord, siger Emilie.
Hvad vil I gerne give børnene ved at tage på langtur?
Det store spørgsmål, når man planlægger langtur med børn, er altid, hvad drømmene og tankerne bag beslutningen er. Hos Emilie er de drømme og tanker forankret i egne oplevelser som barn.
Hun har mærket på egen krop, hvad det vil sige at være bådbarn i den store verden.
- Vi vil skabe nærvær for børnene og håber på at få skabt et tæt bånd mellem os og dem, fortæller Emilie og fortsætter:
- Vi vil opleve noget andet, altså andre kulturer og andre lande, sprog og mennesker og vise vores børn, hvad der findes i verden, og hvordan andre mennesker bor. Vi kan sagtens fortælle dem om det, men det er noget andet at vise dem, at det ikke er alle, der har så meget at gøre godt med.
- Derudover håber jeg at give dem en nysgerrighed og en lyst til at opleve. Vi tror på, at det skaber en god base, at man viser dem mere end bare Danmark. Man kan se nok så meget på en ferie, men det er noget andet at komme ind i samfundet - og det gør man, når man ankommer i båd, slår Emilie fast.
Research efter ny båd
Inden afgang skal der sejles en masse. Der skal researches på båd. Emilie og Mikkel ved endnu ikke hvilken båd, der skal danne base for deres langtur. Men de læser bøger, taler med sejlere og bruger andres erfaringer.
Det eneste, de er helt sikre på i forhold til båden, er, at det skal være en robust båd. Hvilken det ender med, og hvilke overvejelser Emilie og Mikkel gør sig i forhold til deres valg, kommer vi til at følge.
Her og nu sejler Emilie og Mikkel med deres to børn og oplever den danske sommer, mens de lægger planer og drømmer om den kommende langtur.