Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Flere katamaranr rummer op mod 3000 hestekræfter. For der skal noget ekstra til for at trække en speedbåd op på en tophastighed på lidt under 300 km/t over åbent vand. Til sammenligning er en almindelig Formel 1 racer udstyret med lidt under 1000 hestekræfter.

Sponsoreret artikel: Hvad har speedbåde og racerbiler til fælles?

Den ene regerer på havet, den anden hersker på asfalten. Så hvad kan speedbåde og racerbiler overhovedet have til fælles. Intet, tænker du sikkert, men så alligevel. Der er, når alt kommer til alt, op til flere ligheder mellem de to enheder, som man måske ikke lige ser med det blotte øje.

Af Sponsorer |

Sponsoreret artikel:

I denne artikel ser vi på begge fænomener og forsøger at trække de væsentligste ligheder frem mellem havets konge og kronprinsen af den varme asfalt.

Der er fart over feltet - på havet såvel som på vejen

Hvis du hører til typen, der elsker at se Formel 1 på TV, og måske endda placerer en mønt eller to på et F1 bet, vil du naturligvis vide, at racerbilerne i Formel 1 hører til nogle af verdens hurtigste køretøjer.

Når det går rigtigt stærkt, og det gør det tit, kan Formel 1-racerne nå tophastigheder på over 350 km/t. Selvom en speedbåd naturligvis ikke rammer samme tophastighed, så er høj fart stadig til stede i begge tilfælde. En hurtig åben speedbåd kan nå hastigheder på op til 150 km/t, men faktisk vil en katamaran-speedbåd kunne ramme en tophastighed på næsten 300 km/t.

Masser af hestekræfter hos begge

Der skal hestekræfter, rigtigt mange hestekræfter til for at trække både en speedbåd, og en Formel 1-racer ud over stepperne. Selvom begge er udstyret med et astronomisk antal hestekræfter set i forhold til en klassisk personbil eller motorbåd, er speedbåden faktisk mest kraftfuld her.

Den voldsomme katamaran rummer op mod 3000 hestekræfter. For der skal noget ekstra til for at trække en speedbåd op på en tophastighed på lidt under 300 km/t over åbent vand. Til sammenligning er en almindelig Formel 1 racer udstyret med lidt under 1000 hestekræfter.

Enorme brændstofslugere

Dets siger næsten sig selv. Hvis der er godt med hestekræfter i motoren og lige så godt med fart over feltet i dit køretøj eller fartøj, bruger den nok en hel del brændstof. Formel 1-racere kører på benzin ligesom speedbåde. Dog kan speedbåde også køre på diesel.

Selvom begge sluger meget brændstof, er Formel 1 raceren uden sammenligning den helt store benzinsluger. Hvis man anslår, at en almindelig personbil skal bruge 6-7 liter benzin for at køre 100 km, så skal en Formel 1 racer bruge tæt på 7 gange så meget. Der bruges nemlig op mod 45 liter benzin per 100 kørte kilometer i en racerbil.

En glæde for de få

En anden stor lighed mellem store speedbåde og racerbiler er, at det ikke er alle forundt at opleve dem på tæt hold. Kraftfulde køretøjer koster mange penge, og det er klart, at man kan erhverve sig en lille brugt speedbåd til forholdsvist overkommelige penge, men vil man have fart over feltet og stor luksus, så koster det naturligvis store summer.

De dyreste speedbåde på markedet kan løbe op i priser på tocifrede millionbeløb, hvilket uden sammenligning gør dem til en luksus, som de færreste er forundt. Det matcher næsten nogle af de dyreste lystyachter på markedet. Til sammenligning koster en Formel 1 racer op mod 50 millioner kroner at bygge.

Speedbåde og racerbiler er synonym med konkurrence

Hurtige både og hurtige indgyder nærmest helt automatisk til konkurrence. Men med så voldsomme fartøjer og køretøjer, taler vi naturligvis under ordnede og kontrollerede forhold.

Der findes adskillige årlige konkurrencer inden for speedbåde og power-både, og der afholdes således her både DM og verdensmesterskaber. På samme måde er racerbiler også ofte involveret i diverse konkurrencer og stævner. Mest kendt er naturligvis det prestigefyldte Formel 1 løb. Men der afholdes således også Formel 2 løb og andre racerløb rundt om i verden hvert eneste år.

Ikke uden risiko at sætte sig i en speedbåd eller en racerbil

At navigere i en stor kraftfuld speedbåd er ikke uden fare har historien vist sig. Selv de mindste speedbåde kan komme i problemer, og man skal være en både habil sejler for at begive sig ud på det åbne hav.

På samme måde forholder det sig med racerbiler og især de kraftfulde Formel 1 racere. Med tophastigheder på over 300 km/t skal der ikke blot hurtige reaktioner til for at holde bilen på vejen.

Det kræver også et vist mod at styre de hvæsende racerbiler rundt i de små sving på alverdens Formel 1-baner i verden. Historien har mere end en gang oplevet voldsomme uheld på diverse baner rundt om i verden.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader