Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Georg Stage er blandt landets bedste uddannelser til at få unge i gang. Foto: Privat

Skoleskib torpederet af finansloven - Georg Stages budget kan blive halveret og mister ét togt

Skoleskibet Georg Stage bliver halveret på årets finanslov, selv om skibet gør præcis, hvad regeringen ønsker med at skabe arbejdskraft. Direktør for skoleskibet Asser Amdisen er rasende og vantro: - Regeringen svigter sin egen politik. Det er lige før, jeg kalder det hykleri.

 

Af Anna Brinch |

I denne uge offentliggjorde regeringen sit udkast til finanslov for 2024, og der er kun afsat penge til ét årligt togt til Georg Stage. Uddannelsen ombord tager 20 uger, og derfor kan skibet sejle to togter om året. Det har der også været finansiering til siden 2019, men fra årsskiftet skal skibet altså ligge i havn halvdelen af tiden.

”Trods alle de milliarder regeringen har fundet de seneste dage, er der ikke afsat det relativt beskedne beløb til Georg Stages dobbelttogt. Hvordan kan Statsministeren stå og sige, at der mangler hænder til at montere havvindmøllerne, men samtidig skrue ned for en uddannelse, der leverer netop dét?” spørger Asser Amdisen.

Rederier skriger på arbejdskraft

”Vi har løsningen lige her, vi har masser af ansøgere, og rederierne skriger på arbejdskraft. Arbejdsgiverne står nærmest for foden af masten for at fange vores elever. Nu må vi håbe, at Folketingets andre partier kan se fornuften i at få unge i arbejde i stedet for at fastholde dem i passivitet”.

Georg Stage er blandt landets bedste uddannelser til at få unge i gang. Selv om ca. 70% af skoleskibets elever mangler job eller uddannelse, når de starter, bliver under 1% af dem arbejdsløse. I gennemsnit har Georg Stage mere end tre gange så mange ansøgere, som der er plads til.

”Til regeringen vil jeg sige, at I kommer til at se en tragisk stor del af de unge igen ude i kommunerne. Det kan godt være, I bare ser dem som udgifter i socialbudgettet, men jeg står ansigt til ansigt med dem, hver gang et nyt hold starter. Mange kommer fra systemer, de ikke passede ind i, men på Georg Stage får de lyset tilbage i blikket. Nu slukker regeringen håbets lys i deres øjne. Og samtidig skal jeg stå og kigge på et skib, der ligger stille halvdelen af året. Det er økonomisk dumt, det er politisk hykleri, og det er umenneskeligt.”

Fakta

  • Stiftelsen Georg Stages Minde er verdens ældste sejlende søfartsskole og blev stiftet i 1882.
  • Det nuværende skib Georg Stage er en tremastet fuldrigger fra 1934.
  • Skibet optager 63 elever på hvert togt.
  • Ombord uddannes de unge til ubefarne skibsassistenter, som er den maritime grunduddannelse.
  • 95% af Georg Stages elever gennemfører uddannelsen.
  • Dobbelttogtet til Georg Stage koster 8 mio. kr., hvad der er en meget lille brøkdel af finanslovens årlige beløb
  • Georg Stages resultater er dokumenteret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  • Statsminister Mette Frederiksen har talt om de ca. 42.000 unge uden job og uddannelse i blandt andet sin 1. maj-tale. De de er også fremhævet i regeringsgrundlaget og Statsministeren talte om manglen på arbejdskraft efter både regeringsseminar og sommergruppemøde.
Motor
content-loader
content-loader
content-loader