Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

GENASUN solarregulator tryller lav spænding fra solpaneler om til højere spænding til batterierne

Lille boks kan trylle lav spænding fra solpaneler om til højere spænding til batterierne. Ved elektriske motorsystemer, hvor der typisk køres med 24 eller 48 V, skal solpanelerne mindst kunne levere 5-10 volt mere end den ladespænding, der skal til.

 

Af Troels Lykke |

For at udnytte strømmen fra solpaneler på båden bedst muligt skyder man en solar-regulator eller solar-charger ind mellem solpanel(er) og batterier.

De sikrer, at der afleveres den korrekte ladespænding til batteribanken - og så lukker de ned, når batterierne er fuldt opladet, så man ikke “overlader” batterierne.

MPPT betyder bedre udnyttelse solpanelernes effekt

- De findes i flere versioner og prisniveauer. De bedste af dem har betegnelsen MPPT-ladere (Maximum Power Point Tracking), og de udmærker sig ved, at de trækker den højest mulige effekt ud af solpanelerne, uanset om der er meget eller lidt lys på panelerne. Så uanset om der meget eller lidt lys på panelet - og dermed varierende spænding - afleverer de altid den rigtige ladespænding til batterierne,  eksempelvis 14.4 V for et 12 V system, fortæller Henry Thomsen fra importøren Solbaaden.dk i Aarhus

De fleste solpaneler til både har en udgangsspænding på 15-20 volt, og det kan alle solarregulatorer håndtere, så der afleveres korrekt ladespænding til et 12 V system.

Men ved elektriske motorsystemer, hvor der typisk køres med 24 eller 48 V, skal solpanelerne mindst kunne levere 5-10 volt mere end den ladespænding, der skal til. Så for et 48 V system, hvor der typisk lades med 55-56 volt, skal solpanelerne levere mindst 60V.

Dette kan gøres ved at serieforbinde flere ens solpaneler - mindst 2 stk ved 24 V systemer - mindst 4 stk ved 48 V systemer. 

En boost-regulator er løsningen

Eller det kan gøres ved at benytte en solarregulator med boost-funktion, som kan opkonvertere en lavere spænding til en højere spænding.

Solarregulatorerne fra amerikanske GENASUN er boost-regulatorer, som kan opkonvertere spændinger helt nede fra 5 volt.

- De er ideelle, hvis man ikke har mulighed for at placere flere solpaneler på båden og dermed ikke kan opnå tilstrækkelig ladespænding til sit 24 V eller 48 V system. De leveres til 12, 24, 36 og 48 V systemer med præcist tilpasset output, så de matcher den konkrete batteribank, hvad enten den er med bly- og lithium-batterier. Det giver høj effektivitet og sikkerhed, fortæller Henry Thomsen.

Desuden findes alle versionerne også i en IP68-vandtæt udgave, så de kan benyttes selv i de mest udsatte miljøer.

GENASUN regulatorerne forhandles i Danmark af firmaet solbaaden.dk i Aarhus.

Link til genasun.eu/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader