Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det nye overfladefartøj fra Tuco Marine er klar til at indsamle data. Foto: Privat
Kort Nyt

Tuco Marine lancerer nyt ubemandet fartøj til indsamling af data og overvågning af havområder

Tuco Marine i Faaorg præsenterer ProZero 8m USV: Revolutionerer Maritim dataindsamling og hydrografiske undersøgelser. Med teknologien udviklet i ENDURUNS-projektet, der er støttet af EU, vil den fremtidige kortlægning af havbunden være mere præcis

Af Anna Brinch |

Tuco Marine er stolte af at introducere ProZero ENDURUNS 8m USV, et banebrydende ubemandet overfladefartøj fra Tuco´s ProZero serie, der er udviklet gennem det EU-finansierede ENDURUNS-projekt. Denne innovative USV er designet til at revolutionere ubemanded maritim dataindsamling med sin avancerede brintbrændselscelleteknologi, der muliggør usædvanlig langvarig drift til søs.

Åbner op for nye muligheder

ENDURUNS-projektet har samlet et konsortium af førende eksperter og organisationer for at udvikle et hybrid USV- og AUV-system, der er drevet af højenergi brintbrændselsceller. Denne teknologiske løsning tillader ProZero 8m USV at operere autonomt i lkange perioder og åbner op for nye muligheder inden for maritime operationer ved at muliggøre flere opgaver inden for en drift modus for eksempel understøtte sikkerhed og overvågning af sub-sea områder samtidigt med indhentning af hydrografiske data.

ProZero 8m USV er udstyret med avancerede funktioner, der sikrer en problemfri integration med ENDURUNS AUV-systemet. Den fungerer som en vigtig partner og letter geotagging, kommunikation og kommandotransmission mellem AUV'en og det styrende Mission Control Center (RMCC). Dette dynamiske samarbejde giver mulighed for realtidsopdateringer og justeringer af missionen, hvilket sikrer optimal ydeevne og fleksibilitet under alle forhold.

- Vi er rigtigt stolte af det her projekt fortæller Jonas Pedersen, direktør hos Tuco Marine i en pressemeddelse. 

Høj effektivitet og uvurderlig data 

- Noget af det specielle ved denne 8m ProZero USV er dens evne til Autonomt at dokke og integrere den 4,5m lange AUV, så AUV´en kan lades og flytte data til satellit transmission samt returnere til havn som en enkelt enhed. Denne integrerede drift øger ikke kun effektiviteten, men muliggør også præcis geotagging af de områder, der er kortlagt eller inspiceret af AUV'en, hvilket giver uvurderlige data.

- Det her giver helt nye muligheder, dels til kortlægning af havbunden men bestemt også med sikkerhedspolitiske briller hvor det her giver nye forbedrede muligheder for en løbende overvågning af farvandene både på men også under overfladen” Fortsætter Jonas Pedersen

For at forlænge operationel autonomi er ProZero 8m ENDURUNS USV udstyret med en hybrid energibank, der består af en brintbrændselscelle, batteripakke og Solcelle paneler. Det intelligente energistyringssystem sikrer en vedvarende strømforsyning, selv i fjerntliggende, dybe havområder eller områder med høj trafik som vanskeliggør jævnlige havnebesøg, hvilket giver USV'en ekstra rækkevidde og gør den i stand til at tilpasses forskellige operationelle krav.

Ny teknisk udvikling 

ENDURUNS-projektet omfattede implementeringen af et hybrid AUV-design, udviklingen af en kraftfuld brintbrændselscelledrevet kraftenhed og oprettelsen af en robust og selvstændig USV, der kan operere under vanskelige forhold og i fjerntliggende marine miljøer.

Ud over den tekniske udvikling bidrager ENDURUNS-projektet også til samfundsmæssige mål. Ved at bidrage til en hurtigere og mere præcise kortlægning af verdenshavene hjælper projektet med at opfylde målene i initiativet "Seabed 2030". Den spiller også en vigtig rolle i at forbedre den videnskabelige forståelse af dybhavshabitater, geologiske formationer og havets indflydelse på miljøet. 

- Vi er glade for at kunne offentliggøre, at ENDURUNS-teamet i denne uge gennemførte den første demonstration af ENDURUNS konceptet inklusiv ProZero 8m USV i den maleriske Venedig-lagune. De vellykkede test omfattede inspektion af infrastruktur og kortlægning af havbunden, og de fangede både lokalbefolkningens og turisternes opmærksomhed. Dokning og frakobling af AUV'en med USV'en blev udført fejlfrit, hvilket perfekt demonstrerede funktionaliteten på denne banebrydende platform, slutter Jonas Pedersen, Direktør hos Tuco Marine

Yderligere oplysninger om Enduruns-projektet kan findes på: www.tuco.dk

Motor
content-loader
content-loader
content-loader