Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Ved hjælp af højhastighedskameraer får man et brutalt indblik i de kræfter, der er på spil. Alle dukkerne bliver smidt ud af båden. Foto: Løftblikket.no

Crashtest-video fra testcenter viser hvad der sker med sejlere når en speedbåd rammer en mole eller sten

Vi er alle bekendt med bilulykkestest. Men hvad sker der, når en båd stopper et øjeblik? Hvis du for eksempel rammer et rev eller en pæl? Testfakta AB i Sverige viser hvad der sker, når en almindelig familie i en almindelig skærgårdsjeep pludselig stopper ved 20 knob.

Af Troels Lykke |

Testen blev udført med en hastighed på 20 knob på Sveriges Forskningsinstituts testbane. 20 knob er en fart, som mange norskejede fritidsbåde kan opnå.

Ved et pludseligt stop ved denne hastighed (37 km/t) blev testdukkerne udsat for kræfter svarende til 12 gange deres egen kropsvægt.

- Jeg var ikke overrasket over det drama, vi ser ved 20 knob. Men det, der bekymrer mig, er, at mange kører meget hurtigere end det her, siger Klaus Hahn, direktør i Testfakta AB til den norske kampagneside Løft Blikket, der viser video af testen

Dukkerne brugt i testen vil simulere en normal familie på fire med en kropsvægt på henholdsvis 70 og 35 kilo. Ved hjælp af højhastighedskameraer får man et brutalt indblik i de kræfter, der er på spil. Alle dukkerne bliver smidt ud af båden.

Hvert år er der alvorlige grundstødnings- eller kollisionsulykker med høj hastighed. Nogle af disse ulykker sker, når sigtbarheden er nedsat i mørke, men der er også flere eksempler på ulykker, der er sket i løbet af dagen. Denne test viser på en god måde, hvorfor det er vigtigt at løfte blikket, være opmærksom og tilpasse sin hastighed efter forholdene.

Se også kort video, hvor du ser dukker flyver frem foran båden i crach-test

Motor
content-loader
content-loader
content-loader