Gå til hoved-indhold
Havne
Sådan så det ud i Rødvig Havn efter stormfloden. Her var der før en bro og foran den var der røde fiskerhuse, der nu er væk. Foto: Troels Lykke

Havne- og kajanlæg, bådebroer dækkes ikke af Naturskadeordningen efter stormfloden i 70 havne

Landets private havne har uoverskuelige regninger efter stormfloden. På Avernakø ud for Faaborg er der skader for 5-6 millioner. Og på Sydals står Mommark Marina med regningen op mod 10 millioner. TV 2 Fyn har talt med mere end 70 havne i det område, der blev ramt af stormflod.

Af Troels Lykke |

Billedet med havne, der har store skader går igen og igen. TV 2 Fyn har talt med mere end 70 havne i det område, som Naturskaderådet vurderede blev ramt af stormflod. Havne på Fyn, i Sønderjylland, på Sjælland, på Lolland og på Bornholm.

28 af dem har overfor TV 2 Fyn oplyst, hvad skaderne beløber sig til, og alene for de 28 beløber skaderne sig til mindst 49 millioner kroner, skriver TV 2 Fyn

Nogle havne er sluppet nådigt, mens andre har lidt skader for mange millioner. Størst er beløbet på Hesnæs Havn ved Stubbekøbing på Lolland, hvor regningen løber op i mellem 20 og 25 millioner kroner.

Henning Storm er formand for Avernakø Bådehavn. Han vurderer, at det vil koste 5-6 millioner kroner at genopbygge havnen efter stormfloden.

Havneanlæg dækkes ikke af Naturskadeordningen

I forhold til spørgsmålet om forsikring, gør det ingen forskel, at havnene ligger i det område, som ifølge Naturskaderådet blev ramt af stormflod. For Naturskadeordningen har en lang række undtagelser, hvor deres forsikring ikke gælder.

Havne- og kajanlæg, bådebroer, badebroer og lignende er på den såkaldte negativliste, så de udløser ingen hjælp fra Naturskaderådet. Forsikret eller ej, får havnene hverken dækning fra forsikringsselskaberne eller staten.

Og det er et kæmpe problem, mener Jesper Højenvang, direktør for Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID).  

- Vi ser det hele vejen rundt i landet. Nogle havne står med regninger på flere millioner og ødelagte livsværk, som de selv skal finansiere. Stormfloden har ramt så mange havne så hårdt, at det vil tage dem årevis at genetablere sig, hvis de da kan finde midlerne til det på egen hånd. Det vil betyde et langsigtet driftstab for mange havne, og det vil også gå ud over de øvrige havne, der vil mange gæster og havne at sejle til, selvom de ikke er ligeså hårdt ramte selv, siger Jesper Højenvang til TV 2 Fyn. 

Havne kan forsvinde i fremtiden

Jesper Højenvang frygter den næste store storm og dertil oversvømmelser, da naturkatastrofer bliver hyppiere, så havne kan blive skyllet helt væk i fremtiden, siger han.

FLID vil gerne have Christiansborg til at revidere Naturskadeordningens negativliste og hjælpe de havne økonomisk, der er blevet lagt øde af stormfloden.

Kilde. TV 2 Fyn

Motor
content-loader
content-loader
content-loader