Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I løbet af de næste fem måneder i Dakar forventes det, at flere end 800 operationer vil blive udført ombord, og at 25% af patienterne vil komme fra Gambia. Her ses skibene efter afgang fra Tenerife for nylig. PR-foto

Nu går de første patienter ombord på verdens største civile hospitalsskib

Valentinsdag - den 14. februar – ankom et splinternyt og topavanceret hospitalsskib fra Mercy Ships til Dakar i Senegal, hvor hun skal hjælpe hele to nationer fra én og samme havn. Om kort tid slutter frivillige fra Danmark sig til det livsforvandlende arbejde ombord.

Af Troels Lykke |

Globalt har fem milliarder børn og voksne ikke adgang til rettidig lægehjælp. Heraf bor hele 93 % i Afrika syd for Sahara. Det store antal er ifølge generalsekretær i Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl, rystende og konsekvenserne for de mange mennesker er enorme.

“Helt konkret risikerer eksempelvis børn med læbe-ganespalter et liv i udstødelse fra deres lokalsamfund, og tilstanden kan gøre det svært - om ikke umuligt - at tage tilstrækkeligt med livsnødvendig næring til sig,” fortæller Vibeke Hauge Førrisdahl i en pressemeddelelse.

Det er derfor ikke hvilken som helst begivenhed, at Mercy Ships’ topmoderne og nybyggede hospitalsskib, Global Mercy, på Valentinsdag den 14. februar kastede anker i Dakar, Senegal.

Mens skibet var i Senegal i 2022 for at tilbyde træning til flere end 260 lokale sundhedsprofessionelle, er det i år første gang, at specialiserede operationer vil udføres ombord.

Med andre ord vil skibet kunne give sine første patienter nogensinde livsforvandlende behandlinger - og for første gang i Mercy Ships’ historie vil et af organisationens skibe desuden hjælpe hele to nationer fra én havn.

Én havn, to nationer

“Det er fantastisk, at Global Mercy på Senegals præsident Macky Salls initiativ kan hjælpe mennesker fra både Senegal og Gambia fra havnen i Dakar. Det er en vidunderlig start for vores nye skib, som meget passende er ankommet til Dakar som en kærlighedserklæring på Valentinsdag,” udtaler Vibeke Hauge Førrisdahl og fortsætter:

“Fra skibet vil folk gratis få operationer, som vil give dem helt nye chancer i livet, og vi vil sideløbende uddanne sundhedspersonale, så vi sammen med vores kollegaer i Senegal og Gambia kan bidrage til en bæredygtig udvikling af lokale sundhedssystemer.”

Global Mercy, der er verdens største civile hospitalsskib, er specielt designet til både at være hospital og uddannelsescenter - med seks operationsstuer og avancerede uddannelsesfaciliteter, for eksempel et simuleringslaboratorium med virtual reality, træningsdukker og andre moderne træningsværktøjer.

Dansk frivillig ser frem til livsforvandling

Ligesom på søsterskibet Africa Mercy er livet på Global Mercy som en global landsby - med mennesker fra godt 60 forskellige nationer ombord. Også flere danskere forventes at tage med ud på det nye, topmoderne skib i år.

En af dem er Frida Roos, der til daglig arbejder i akutmodtagelsen i Aarhus som sygeplejerske. Frida skal afsted i to måneder på Global Mercy fra d. 26. februar, og ombord skal hun arbejde som sygeplejerske med funktion på sengeafdelingen:

”Jeg er megaspændt og forventningsfuld. Jeg har længe drømt om at tage afsted og arbejde i udlandet. Det jeg glæder mig mest til, er at blive udfordret, både fagligt og personligt. Også̊ rent kulturelt forventer jeg at blive udfordret - af den afrikanske kultur såvel som af selve hospitalskulturen,” fortæller Frida.

”Derudover er det jo en gave at kunne tage ud i verden på et kæmpe eventyr og samtidig kunne hjælpe andre mennesker. Det bliver virkelig stort,” slutter hun.

Global Mercy, faktaboks:

  • Foruden at være verdens største civile hospitalsskib er Global Mercy det første skib i verden, der fra begyndelsen er bygget som civilt hospital. Derudover er skibet unikt i sin form, da hun ud over at fungere som hospitalsskib fungerer som undervisningsskib med et stort auditorium og operationsstuer skabt til formålet.
     
  • Op til 641 frivillige arbejder ombord ad gangen - nogle arbejder et par uger, andre i flere år ombord på skibet.
     
  • Global Mercy er 174 meter i længden, 28,6 meter i bredden og skibets bruttotonnage er på 37.000. Skibet har 6 operationsstuer, 200 senge, et laboratorium, almene ambulatorier og øjen- og tandklinikker. Sygehusafdelingens samlede areal er 7.000 m2. Mercy Ships’ flåde bestående af Africa Mercy og Global Mercy har tilsammen besætning fra flere end 60 nationer rundt om i verden.
     
  • Det forventes, at 150.000 liv vil blive transformeret gennem kirurgi i løbet af de næste 50 år af Global Mercys levetid. Derudover vil tusindvis af afrikanske sundhedsprofessionelle modtage træning og uddannelse ombord. I løbet af de næste fem måneder i Dakar forventes det, at flere end 800 operationer vil blive udført ombord, og at 25% af patienterne vil komme fra Gambia. I 2023 forventer Mercy Ships at tilbyde træning til flere end 600 sundhedsprofessionelle.

OM MERCY SHIPS

Mercy Ships er en international humanitær hjælpeorganisation, som blev grundlagt i 1978. Det danske nationale kontor har eksisteret siden 2010. Mercy Ships arbejder ud fra hospitalsskibene Africa Mercy og Global Mercy, hovedsageligt i Vestafrika. Organisationen er baseret på kristne værdier med næstekærligheden som omdrejningspunkt. Mercy Ships giver gratis lægehjælp til verdens fattigste gennem sundhedsydelser, livsforvandlende operationer og kapacitetsopbygning.

Læs mere om Mercy Ships Danmark: www.mercyships.dk/om-os/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader