Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Africa Mercy modtager stor fejring ved ankomst til Tenerife. Foto: Mercy Ships

Fra DSB-darling til superhelt: Legendarisk hospitalsskib gøres klar til at redde flere liv 

Efter endnu et års tro tjeneste skal tidligere dansk DSB-færge, der i dag sejler som hospitalsskib for NGO’en Mercy Ships, vedligeholdes på Tenerife. Skibet sørger for at tusindvis af afrikanere, får adgang til livsvigtig lægehjælp. På skibet er udført 34.859 operationer siden 2007.

Af Troels Lykke |

Danske kaptajn Milan Falsing, der har fulgt skibet siden hendes unge dage, fortæller om skibets bedrifter og hvorfor vedligeholdelse af den tidligere folkekære færge er afgørende for skibets levetid - og dermed også for tusindvis af afrikanere, der ellers står uden adgang til livsvigtig lægehjælp.

Engang sad danskere ombord på den folkekære færge, Dronning Ingrid, og spiste en rød pølse til lyden af rystende kaffekopper akkompagneret af vibrationerne fra de store skibsskruer. I dag ser hverdagen en smule anderledes ud ombord på skibet. Den ikoniske storebæltsfærge har nemlig siden 2007 fungeret som hospital for den internationale hjælpeorganisation, Mercy Ships.

I dag går skibet under navnet Africa Mercy. Skibet er topmoderne og fuldt ekviperet med hospitalsudstyr, sengeafdelinger og hvad der ellers kræves for at drive et flydende hospital. Ombord udfører godt 450 frivillige besætningsmedlemmer fra hele verden tusindvis af operationer og tandlægebehandlinger om året i primært Vestafrika.

I december 2022 er Africa Mercy, efter 10 måneders felttjeneste i Senegal, ankommet til Tenerife. Her skal hun, foruden at blive vedligeholdt og gjort klar til refit i Durban i Sydafrika fra februar, møde sin ‘storesøster’, det nybyggede hospitalsskib, Global Mercy.

Over 30.000 livsforvandlende operationer på bagen

Kaptajn Milan Falsing har fulgt Africa Mercy siden hendes spæde ungdom som dansk færge. Da færgelinjen lukkede i 1997, skrev den dengang 11-årige Milan til DSB for at spørge, om han kunne komme med på en sidste tur med færgen.

Det kom han, og på netop den tur besluttede Milan sig for at blive søfarende, når han blev voksen. Siden har han hele tre gange været udsendt på Africa Mercy, blandt andet som kaptajn:

”Det har været enormt livsbekræftende at være med som volontør. Som volontør kommer man helt tæt på hverdagslivet i fremmede kulturer og får oplevelser, man aldrig ville få på en charterferie. Samtidig er det helt enestående at være med til at give patienterne adgang til lægehjælp og operationer,” fortæller han.

Bygget i dansk stål

Der er, ifølge Milan, en særlig grund til, at Mercy Ships valgte at købe lige nøjagtig en tidligere dansk færge og forvandle hende til et hospitalsskib. Skibet er nemlig bygget af godt dansk stål og har været godt vedligeholdt gennem alle de år, hun fungerede som færge, fortæller Milan og tilføjer:

”Vedligeholdelsen i Tenerife og siden refit i Sydafrika fra februar næste år vil sikre skibet en så lang levetid som muligt - og dermed mulighed for fortsat at redde tusinder af liv i fremtiden. Faktisk vurderer Mercy Ships, at Africa Mercy kan fungere som hospitalsskib i over 10 år. Gør hun det, så har hun været i funktion i 50-60 år. Det er kun muligt, fordi vi passer utroligt godt på vores skib.”

På Africa Mercy er der foreløbigt udført 34.859 operationer siden 2007, og flere end 21.000 mennesker, herunder læger og sygeplejersker, har modtaget træning og uddannelse ombord. Uddannelse af blandt andet lokalt sundhedspersonale sikrer varige forbedringer for udsatte mennesker i nogle af verdens fattigste områder.

Selv superhelte af gedigent dansk håndværk har brug for hvile

Med Africa Mercys ankomst til Tenerife ligger begge Mercy Ships’ skibe nu i samme havn. Og mens Africa Mercy sættes i stand næste år, skal skibet Global Mercy ud på sin første kirurgiske felttjeneste nogensinde.

Africa Mercy forventes at være klar til næste mission i Madagaskar i 2024, og når både Africa Mercy og Global Mercy er i fuld service, forventer Mercy Ships at udføre mindst 5.000 operationer, mindst 28.000 tandbehandlinger og uddanne flere end 2.800 sundhedspersonale om året.

OM MERCY SHIPS

Mercy Ships blev stiftet i 1978 ud fra en drøm og en vision om at sende hospitalsskibe ud til verdens fattigste lande. Hospitalsskibene tilbyder gratis og livsforvandlende sundhedsydelser til mennesker i lande, der ikke selv har ressourcerne til det.

Mercy Ships arbejder desuden langsigtet med at opbygge de lokale ressourcer og sundhedskapaciteten i de nationer, som de besøger. Hospitalsskibene er bemandet med volontører fra mere end 50 forskellige nationer – blandt andet fra Danmark.

Mercy Ships har verdens to største civile hospitalsskibe Africa Mercy som er den dansk byggede og tidligere storebæltsfærge Dronning Ingrid og det nye hospitalsskib Global Mercy, som sejler afsted på sin første officielle rejse i begyndelsen af 2023, hvor det også skal til Dakar i Senegal.

Læs mere om Mercy Ships Danmark www.mercyships.dk/om-os/

Motor
content-loader
content-loader
content-loader