Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Foto: RAND Boats
Kort Nyt
Foto: RAND Boats

Rand motorbåde – et dansk mærke – nu også med el-motor

Flere og flere nye motorbåde får en elektrisk løsning. Du kan nu købe en moderne båd der enten drives frem med de klassiske brændstoffer dieselolie eller benzin eller nu det lydsvage alternativ: El-motor og elektricitet. Jan Hovald Petersen blogger om udviklingen her.

Af Jan Hovald Petersen |

Eksempelvis de ret kendte nydesignede day-cruisers eller åbne motorbåde fra RAND – Boats, et succesfuldt nyere dansk firma med kontor i København og som også er repræsenteret i lande som Frankrig og Tyskland – og eksempelvis Spanien og Italien. Bådene fabrikeres p.t. ikke i Danmark, men bl.a. i EU medlemslandet Kroatien

Rand Boats blev startet i 2013 af den københavnske arkitekt og designer Carl Rai Rand. Ikke tilfældigt er han også en af medstifterne af GoBoat et firma, der blev lanceret i 2014 og tilbyder udlejning af elektriske både til ture i byens vandveje.

Fra begyndelsen har både Rand og GoBoat været dedikeret til bæredygtigt byggeri og drift. Derfor er Rand både fremstillet af materialer udviklet af genbrugsplast og nye biomasse baserede materialer som bl.a. Flexiteek decking.

RAND leverer motorbåde fra 20 – 33 fod. Fra den mindste bådklasse Breeze 20 over bådklasse Source 22 til Mana 23 og Play 24, Spirit 25 og Supreme 27 til Solara 33 er der udvidede elektriske fremdriftsmuligheder. Solara 33 benytter en markant opladning af batteribanken ved hjælp af solceller på ruftaget over cockpittet. Det er blot endnu et eksempel på kreative aktiviteter i en nye RAND bådverden.

Alle både kan dog også fås med klassiske fremdriftsmotorer.

RAND bådenes el-motorer

Som oplyst på RAND’s hjemmeside er der flere muligheder for at få enten indenbords – eller udenbords motorer. En af de bemærkelsesværdige motorer har navnet RAID og er et hækdrev, der er designet til flexibel trimning og justering af motoren og dens kræfter. Hækmonteret motordrift fremhæves af firmaet som givende mange fordele.

En af de nye, der har tiltrukket undertegnedes interesse er RAND Spirit 25, som nu findes i en el-dreven udgave - er en passende størrelse open day-cruiser, til max 6 personer under sejlads.

En drøm af en motorbåd

Hvis du drømmer om at eje en klassisk motorbåd og tænker på nogle smukke både, som du allerede kender, så kan en RAND Spirit 25 godt være en moderne motorbåd, der fanger din opmærksomhed. Det skyldes at designet er ret så klassisk.

Designet er nyt, men ligner meget en klassisk båd – med linjer og skrogform, der nok kan fange interessen.

Båden har følgende specifikationer, hentet fra RAND Boats hjemmeside:

Rækkevidde (9kt): 65 km    Topfart: 33 knob

Alternativ: Mercury f 250 påhængsmotor, benzin

      Topfart: 45 knob

Alternativ: mercruiser 6.2l-300 hk bravo 3 indenbords

Topfart: 45 knob

Skrogets bredde: 2,55 m | skrogets længde: 7,5 m vægt: 1250 kg

Spirit er 25 fods længde, besætning, max 6 personer.

Fås med el- og benzinmotor

Funktioner kan variere på grund af varierende kundekrav

Pris

Pris: Fra 119.900 € plus moms, ifølge RANDs hjemmeside

På RAND Boats hjemmeside henvises bla. til forhandleren Tempo Bådsalg iIshøj

Hjemmesiden: RAND Boats │ Danish-Designed and Electric Motorboats

Motor
content-loader
content-loader
content-loader