Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Mængden af motorbåde er simpelthen ekstremt høj, så marsvinene bliver meget tit udsat for støj. Det er jo et kæmpe problem, siger Aarhus-forsker. Foto: Visit Nyborg

Forsker i Aarhus: Motorbåde skal sejle langsommere i flere områder for ikke at presse marsvinene

Marsvinene har det svært i de danske farvande. Et dårligt havmiljø og mange motorbåde presser den lille hval. Særligt slemt er det i Aarhus Bugten. Derfor vil forsker Jacob Nabe-Nielsen fra Aarhus Universitet beskytte dyrene ved at begrænse motorbådene omkring Aarhus.

 

Af Troels Lykke |

- I sådan et farvand som det her i Aarhus, er der marsvin. Mængden af motorbåde er simpelthen ekstremt høj, så marsvinene bliver meget tit udsat for støj. Det er jo et kæmpe problem, at der er så stort overlap mellem et godt marsvinehabitat, og at der er masser af motorbåde, siger forskeren Jacob Nabe-Nielsen fra Aarhus Universitet til TV 2 Østjylland, se video

Han har kortlagt, hvor marsvinene trives, og hvor de er mest pressede af motorbådene. De foreløbige resultater tyder på, at bestanden er faldet temmelig meget i løbet af de seneste fire år.

Derfor vil han have begrænset motorbådene omkring Aarhus for at beskytte marsvinene. 

- En af de ting, man kunne gøre sådan et sted som her, hvor der er mange marsvin og mange både, er at sørge for, at bådene de sejler langsomt, siger Jacob Nabe-Nielsen.

Burde sejle udenom lille område
Danmarks Naturfredningsforening stemmer i og er klar til at gå skridtet videre.

- Det er jo ikke det store indgreb i lystsejlads, at man få et lille område, man skal sejle udenom. Der er mange steder med gule bøjer, man skal sejle udenom, siger lektor emeritus Mogens Gissel Nielsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Hvorimod det er et stort indgreb i marsvinenes liv, at de ikke får fred til at yngle, siger Mogens Gissel Nielsen.

Kilde. TV 2 Østjylland

Motor
content-loader
content-loader
content-loader