Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Her ses en af Dannebrogs motorchalupper, Krone 1 i træ, på Dansk Marine Center Aalborg Yachtværft. Krone 2 er i glasfiber og er bygget på værftet i Aalborg i 1992. Den er noget nemmere at vedligeholde end Krone 1. Fotos: Troels Lykke
Kort Nyt
Dansk Marine Center Aalborg Yachtværft har en del haller og 18 ansatte.
Kort Nyt
Der er en del lakarbejde på Krone 1 i træ. - Chalupperne skal se lækre ud, forklarer Jacob Mikkelsen.
Kort Nyt
Krone 1 ses her.

Sådan vedligeholdes Dannebrogs chalupper Krone 1 og Krone 2 på Dansk Marine Center Aalborg Yachtværft

I Aalborg servicerer man de royale chalupper, der bruges som transportbåde af mandskab, når Dannebrog ligger for anker. I år skal Volvo Penta-motoren på Krone 2 have den helt store vedligeholdelse på Dansk Marine Center Aalborg Yacht Værft. Se video med bådene, nederst i artiklen.

Af Troels Lykke |

Dansk Marine Center Aalborg Yachtvæfts aftale med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse omfatter to kongelige transpotbåde, Krone 1 i træ og Krone 2 i glasfiber. Smukke hvide både, der om sommeren har fast base ved Holmen.

De to chalupper bruges til at sejle mandskab frem i havn, når Dannebrog med bl.a. Kong Frederik og Dronning Mary ligger for anker.

Når kongeskibet har afsluttet sin sæson og går i vinterhi på flådestationen i Frederikshavn, så bliver Dansk Marine Center Aalborg Yachtvæft, med 18 ansatte, kongelig hofleverandør, når de vedligeholder Krone 1 og Krone 2.

- Volvo Penta-motoren tages ud af de to Krone-både, hvor motorrummet friskes op. Krone 2 motor får skiftet slanger og spænder, der er også en utæthed i bundkarret og varmeveksleren skal også fikses, og derefter males motoren. Den har ikke været ude af Krone 2 i tyve år, så nu håber vi at der vil gå tyve år mere før den skal ud siger en smilende direktør for værftet i Aalborg, Jacob Mikkelsen til motorbaadsnyt.dk.

Han var i øvrigt med til at bygge Krone 2 i 1992, da han var i lære som bådebygger.

- Det var en sjov opgave, siger Jacob Mikkelsen, der også fortæller at man har opgraderet sit motorværksted og har tre ansatte til opgaven.

Dannebrogstogterne går mere end 80 år tilbage til Christian 10.

Når Regentparret Kong Frederik og Dronning Mary går officielt om bord, markeres starten på en ny sæson med besøg i forskellige egne, hvor især de årlige sommertogter udgør en betydelig del af Regentparrets aktiviteter i sommerhalvåret.

Traditionen med Dannebrogstogterne går mere end 80 år tilbage til Christian 10., der som den første konge gjorde årlige togter i danske farvande til en fast del af sit program. Dengang som nu har Regentparret lagt vægt på at bruge skibet som udgangspunkt for kontakt med alle dele af riget. Som en slags sejlende residens er Dannebrog en velegnet base for besøg i stort set alle egne af landet, som ingen steder er langt fra havet.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader