Gå til hoved-indhold
Havne
På broerne i Guldborg er det ikke mærket på sejlertøjet, der er det afgørende. Foto: Gert Hansen
Havne
Den hyggelige havn har plads til under 100 både. Foto: Gert Hansen
Havne
I klubhuset bydes alle sejlere - nye såvel som gamle - velkomne. Foto: Gert Hansen
Havne
Flotte solnedgange venter sejleren i Guldborgsund. Foto: Mette Juhl
Havne
Når kursen lægges forbi Guldborgsund, er friskfangede fisk på panden ingen sjældenhed. Foto: Mette Juhl
Havne
Smilet er stort, når Mette Juhl gæster Guldborg Falster Bådebrolaug. Foto: Mette Juhl

Sommerhavne: Glem alt om de rigtige sejlersko i Guldborg

Alle er velkomne på havnen hos Guldborg Falster Bådebrolaug ved indsejlingen til Guldborgsund, hvor sejlerne kommer hinanden ved – præcis, som i de gode, gamle dage, fortæller Rødvig-sejler, Mette Juhl.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Denne gang går turen med pensionist Mette Juhl, der sejler med sin mand på parrets 42 fod lange, hollandske Hattenboer, til gæstfrie Guldborgsund. 

Mette Juhl, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?

- Det er Guldborg Falster Bådebrolaugs lillebitte havn. Vi kan med vores 3,20 meter brede motorbåd kun akkurat klemme os ind i havnen, der ligger naturskønt med fire minutters gang til skoven.

- Her er bare så skønt og med så mange forskellige typer mennesker. Du kan glemme alt om de rigtige sejlersko og den rigtige jakke, det er de fuldstændig ligeglade med. Det føles som om, at alle er lige velkomne.

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?

- Nu har vi sejlet i 15-17 år, og det føles som om, at vi i Guldborg kommer tilbage til stemningen fra de gode, gamle dage. Her får du hjælp til fortøjningerne, når de lokale varmt tager imod dig.

- Faktisk har jeg aldrig oplevet så gæstfrie mennesker, de er simpelthen helt fantastiske. Når du kommer op i klubhuset, er du lige så velkommen som alle medlemmerne, og du skal næsten overtale dem til at få lov at betale for havnebesøget.

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i lystbådehavnen?

- Man skal egentlig bare nyde det, særligt roen og de smukke solnedgange. Vi har flere gange oplevet, hvordan det hele stod i guld, både himmel og hav. 

- Kan du lide at fiske, er der desuden gode muligheder for det. Vi har ofte en gummibåd bagpå, som vi futter op og ned ad Guldborgsund med. Så kaster vi snøren og ser, hvad vi fanger. Det er mest makrel, men det er heller ikke det værste…

Hvis noget skulle forbedres i havnen, hvad ville du da pege på?

- Det eneste, jeg kan komme på, er de forrykte planer om at lukke Frederik IX’s bro. Sker det, er der risiko for, at vi ikke længere kan besøge havnen, men må stå på den anden side og kigge på den uden at kunne komme ind. Det vil være en katastrofe for sejlerlivet.

- Selve havnens faciliteter er ikke luksuriøse, men frivillige gør rent hver dag, og det er for mig at se det vigtigste. Samtidig betaler du kun fem kroner for et bad og 30 kroner for en overnatning, hvis du vel at mærke er medlem af en frihavn.

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- Der er næsten ikke en lille havn uden badeforhold og varmt vand – det er noget af det, der er blevet bedre med årene. Til gengæld oplever jeg ofte, at sejlerne sidder i deres egen båd uden at tale med naboen. De har ligesom nok i sig selv.

- Det er lidt ambivalent, for man er selvfølgelig på ferie og har brug for tid sammen. Men jeg kunne godt savne, at folk smed deres kniv og gaffel for at hjælpe med fortøjningerne, som man gjorde det førhen.

Om Guldborg Falster Bådebrolaug:
Havnepladser: 75

Maksimal dybgang: 2,2 meter ved pladserne

Faciliteter: Toilet, bad, indkøbsmuligheder

Frihavn: Ja

Havnetakster: 80,00 kr. (30,00 kr. under frihavnsordningen)

Hjemmeside: www.gfb-falster.dk

Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader