Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I bogen "Kvinde om bord. Kaptajnsfruer på de syv verdenshave" kaster historikeren Mikkel Leth Jespersen lys over dette glemte kapitel af Danmarks maritime historie. Ukendt kunstner.
Kort Nyt

Kvinder om bord var et varsel om uheld: En overset historie fra 1800-tallets søfart - ny bog

Traditionelt set blev det betragtet som et varsel om uheld at have kvinder om bord på skibe i 1800-tallet, hvilket betød, at deres oplevelser til søs ofte er gået tabt i historien. Dog var der en særlig undtagelse i Sønderjylland, hvor det var almindeligt, at kaptajnsfruer fulgte deres mænd på de lange togter.

Af Troels Lykke |

Traditionelt set blev det betragtet som et varsel om uheld at have kvinder om bord på skibe i 1800-tallet.

I bogen "Kvinde om bord. Kaptajnsfruer på de syv verdenshave" kaster historikeren Mikkel Leth Jespersen lys over dette glemte kapitel af Danmarks maritime historie.

Jespersen har gennem et omfattende arkivarbejde lokaliseret en række dagbøger fra kaptajnsfruer, som sejlede med deres mænd i perioden 1850-1900.

Disse førstehåndsberetninger giver et sjældent indblik i kvinders oplevelser og liv om bord på skibe, hvor de konfronterede alt fra savnet af hjemmet til frygten for forlis, søsyge, fremmede sygdomme og truslen fra pirater.

Dagbøger afslører ting

Dagbøgerne afslører også kvindernes bekymringer om at føde til søs under meget primitive forhold. Selvom situationen var udfordrende, blev der faktisk født børn under disse togter, og flere af dem fik eksotiske navne som Hans Madagaskar og Oceane Cathrine, inspireret af deres fødselssteder på de syv verdenshave.

Kaptajnsfruerne fandt ofte fællesskab med andre kaptajnsfamilier, som de mødte i havne som Shanghai og Buenos Aires. Deres beretninger kaster lys over en særlig form for globaliseret liv, hvor kvinder fra små danske kystbyer som Aabenraa navigerede fjerne og fremmede kulturer langt fra de hjemlige traditioner.

Mikkel Leth Jespersens bog er et væsentligt bidrag til dansk søfartshistorie, og den skaber en plads til kvinder i en historisk fortælling, som traditionelt har været domineret af mænd.

Ved at bruge kvindernes egne dagbøger bringer Jespersen et nyt og nuanceret perspektiv frem i lyset, hvor kvinderne selv får lov til at fortælle deres historie.

Bogen udkommer den 31. oktober 2024 i samarbejde med M/S Museet for Søfart, og markerer dermed et vigtigt skridt i retning af at udvide forståelsen af Danmarks maritime fortid med kvindernes bidrag.

Om forfatteren
Mikkel Leth Jespersen er historiker og ph.d., og han er formand for Historisk Samfund for Sønderjylland. Han har tidligere skrevet bøger om danske monarkers indflydelse og om den sønderjyske søfartshistorie.

Bogen kan bestilles for 299,95 kr., og udkommer hos Aarhus Universitetsforlag

Motor
content-loader
content-loader
content-loader