Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Fra 2010 og syv år frem stod Hans Natorp i spidsen for Dansk Sejlunion. Foto: Danmarks Idrætsforbund

Skarp udmelding fra Hans Natorp: Rusland kan ikke adskille sport og politik

Den tidligere formand for Dansk Sejlunion og nuværende formand i DIF er ikke i tvivl: Som nation bør Rusland ikke deltage på den internationale sportsscene. En holdning, der deles med den internationale olympiske komité, IOC.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Den internationale olympiske komité (IOC) udsendte tirsdag en sønderlemmende kritik af Rusland, som bliver beskyldt for at politisere idrætten.

Et af kritikpunkterne er, at Rusland vil afvikle ’Friendship Games’ i Rusland senere i år. Et politisk motiveret mulitsportsevent arrangeret og finansieret af den russiske regering.

Atleter kan tvinges

I øjeblikket bliver regeringer og atleter rundt om i verden forsøgt overtalt til at deltage ved eventen.

- Det gør den bagvedliggende politiske motivation endnu mere tydelig, at russerne går uden om sportsorganisationerne. Dette er en klar overtrædelse af det olympiske charter og i modstrid med adskillige FN-resolutioner. Det er et kynisk forsøg fra Ruslands side på at politisere sporten, fortæller IOC i en udtalelse.

IOC frygter, at atleter bliver tvunget af deres regeringer til at deltage i Friendship Games og dermed bliver brugt i politisk propaganda. Desuden minder IOC også om Ruslands historik i forhold til doping.

- Den russiske regering har vist total foragt for de globale antidopingregler og sportens integritet. Det er den samme regering, der var involveret i det systematiske dopingprogram ved vinter-OL i Sochi i 2014 og den efterfølgende manipulation af data, lyder den bastante udmelding fra IOC.

Rusland misbruger sporten

DIF’s formand, Hans Natorp, har siden krigsudbruddet i Ukraine for godt to år siden erklæret sig enig i holdningen om, at Rusland ikke burde få lov til at deltage i international idræt. Han bifalder den kontante udmelding fra IOC.

- Det er klar tale fra IOC’s side, og det vil jeg gerne anerkende. IOC rummer over 200 vidt forskellige lande og er derfor normalt meget diplomatisk, men denne gang smider IOC virkelig handskerne, siger Hans Natorp, der tidligere har været formand i Dansk Sejlunion, i en pressemeddelelse.

DIF-formanden har den grundlæggende holdning, at én af styrkerne ved sport og især de olympiske lege er, at atleter fra hele verden kan mødes på tværs af politiske og kulturelle forskelle. Samtidig har han været fortaler for, at Rusland ikke skal have lov til at deltage ved eksempelvis OL i Paris.

- Min holdning er, at lige netop i forhold til Rusland kan man ikke adskille sport fra politik. Den russiske regering bruger sporten og landets atleter i et politisk spil. Det er præcis det, som IOC nu i meget klare vendinger giver udryk for.

Russiske atleter er neutrale ved OL

Den russiske olympiske komité er udelukket fra OL i Paris. Russiske atleter kan dog deltage som neutrale atleter.

I denne uge afholder IOC møder i Schweiz. Her ventes IOC at beslutte vilkårene for disse atleter. Blandt andet om de må være med til åbningsceremonien.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader