Gå til hoved-indhold
Motorer
Hvis du ønsker at undgå dieselpest, bør du altid være opmærksom på tankens tilstand og beskaffenhed. Foto: Troels Lykke

Undgå dieselpest og motorstop på din indenbordsmotor

Her er tips til at undgå og forbygge udbredelsen af dieselpest i tanken på din båd. Men hvis uheldet er ude, er der fire trin for at håndtere en dieselpest infektion. Dieselpest er en mikrobiel kontaminering, der opstår i dieselbrændstof, som følge af ophobning af bakterier og svampe.

Af Anna Brinch |

Hvis du går og overvejer at sætte din båd i søen, bør du først og fremmest sikre, at den er i sejlklar stand. Det er ikke kun skroget, der skal gennemses i denne anledning. Du bør også tjekke, om der er opstået dieselpest i tanken på din båd – ellers risikerer du motorstop under din sejlads.

Hvad er dieselpest?

Dieselpest er en mikrobiel kontaminering, der opstår i dieselbrændstof, som følge af ophobning af bakterier og svampe. Disse mikroorganismer trives i grænsefladen mellem diesel og vand og danner en slimet masse, der til sidst kan tilstoppe brændstoffilteret og brændstofsystemet.

Dieselpest kan føre til motorstop, dårlig ydeevne og endda skade på motoren. For at forebygge dieselpest og sikre en optimal motorydelse er det vigtigt at følge en række praktiske tips og vedligeholdelsesrutiner.

Hvordan kan jeg forebygge dieselpest?

Hvis du ønsker at undgå dieselpest, bør du altid være opmærksom på tankens tilstand og beskaffenhed. I det følgende kan du læse vores bedste råd til forebyggelse af dette fænomen:

 • Opbevar dit dieselbrændstof korrekt
  En grundlæggende måde at forhindre dieselpest på er ved korrekt opbevaring af dieselbrændstof. Det er vigtigt at opbevare diesel i et rent og tørt miljø og i en tank, der er fri for rust og snavs. For at minimere risikoen for vandindtrængning skal tanken være så fyldt som muligt, og det anbefales at fylde den op inden længere perioder med inaktivitet.
 • Gennemfør regelmæssig vedligeholdelse og inspektion
  For at holde din motor i topform og minimere risikoen for dieselpest er det vigtigt at udføre regelmæssig vedligeholdelse og inspektion af hele brændstofsystemet. Dette inkluderer at inspicere brændstoftanken, brændstofslanger, brændstoffilter, vandseparator og brændstofpumpe. Sørg for at følge producentens anbefalinger for vedligeholdelse og udskiftning af komponenter, og vær opmærksom på eventuelle uregelmæssigheder eller tegn på slid.
 • Hold dit brændstofsystem rent
  Rengøring og vedligeholdelse af brændstofsystemet er afgørende for at forhindre dieselpest. Det anbefales at tjekke brændstoftanken regelmæssigt for tegn på vand, snavs eller rust, og fjerne eventuelle urenheder. Brændstoffilteret skal udskiftes efter producentens anbefalinger, og brændstofslangerne skal kontrolleres for eventuelle tegn på slid eller lækage.
 • Undersøg og dræn vand regelmæssigt
  Vand er en vigtig faktor i udviklingen af dieselpest, så det er vigtigt at kontrollere for vand i brændstoftanken og dræne det regelmæssigt. Det kan være nødvendigt at installere et vandseparatorfilter for at fjerne vand effektivt og forhindre det i at komme ind i brændstofsystemet. Tjek webshop for økonomisk overkommelige filtre.
 • Brug brændstofadditiver
  Visse brændstofadditiver kan være effektive til at forebygge dieselpest og forlænge brændstoffets holdbarhed. Ved at tilsætte et biocid til brændstoffet kan man dræbe bakterier og svampe, før de formerer sig og danner dieselpest. Det er vigtigt at følge producentens anbefalinger og doseringsanvisninger nøje for at opnå det bedste resultat. Hellers fører vi et velassorteret udvalg af additiver, som kan hjælpe dig med at forebygge dieselpest.

Hvad gør jeg, hvis min brændstoftank har dieselpest?

Hvis skaden er sket, og dieselpesten allerede har inficeret din brændstoftank, er det vigtigt at handle hurtigt for at begrænse yderligere skade på motoren. Nogle af de mest almindelige symptomer inkluderer motorstop, dårlig ydeevne, mislyde fra motoren eller sort røg fra udstødningen. Følg disse trin for at håndtere en dieselpestinfektion:

 1. Dræn og rengør brændstoftanken: Tøm brændstoftanken fuldstændigt og fjern alle rester af forurenet diesel og vand. Rengør tanken grundigt med en tankrens eller en passende opløsning for at fjerne eventuelle mikroorganismer og slim.
 2. Udskift filtre og rengør brændstofsystemet: Det er vigtigt at udskifte det tilstoppede brændstoffilter for at forhindre yderligere tilstopning og mulige skader på motoren. Gennemgå desuden hele brændstofsystemet, herunder brændstofslanger, brændstofpumpe og injektorer, for at sikre, at alle dele er rene og fri for mikroorganismer.
 3. Fyld tanken med frisk diesel: Når systemet er renset, skal du fylde tanken med frisk, ren diesel af høj kvalitet, og tilsæt gerne et additiv for at forhindre fremtidige infektioner.
 4. Gennemfør regelmæssig vedligeholdelse: Efter at have behandlet dieselpestinfektionen, er det vigtigt at øge frekvensen af vedligeholdelsesrutiner for at forhindre gentagelse. Dette inkluderer regelmæssig kontrol af brændstoftanken og systemet, dræning af vand og udskiftning af filtre som beskrevet i afsnittet ovenfor.

Ved at handle hurtigt og effektivt kan du minimere de negative konsekvenser af dieselpest og forhindre langvarig skade på din motor.

Find udstyr og materialer til forebyggelse af dieselpest 

For at optimere motorens ydeevne og forebygge dieselpest på optimal vis, er det vigtigt at investere i kvalitetsprodukter og udstyr. Udstyr som brændstoffiltre og vandseparatorer fra pålidelige mærker som dem, vi fører i webshoppen, sikrer, at din motor er beskyttet mod potentielle skader forårsaget af dieselpest.

Det er også vigtigt at investere i brændstof af høj kvalitet, der opfylder gældende standarder og specifikationer. Og du bør sørge for at tilsætte additiver, der passer til typen af brændstof, og som har dokumenteret effekt når det kommer til forebyggelse af dieselpest.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader