Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Cirka 40 procent af vragene er sejlbåde. Og det er især udstyr som selvskødene spil, rorpinde, sejl – og ikke mindst spinnakere – der bliver revet væk. Foto: Norsk Lystbåtdestruksjon

Fra skrot til skatkammer: Norske bådvrag får nyt liv – delene sælges videre

På en nedlagt industrigrund lidt nord for Oslo arbejder en norsk sejler med at give gamle lystbåde en værdig afsked – og en ny begyndelse, fortæller Seilmagasinet.no.

 

Af Troels Lykke |

Fra skrot til skatkammer.

Det lyder som en romantisk idé, men Øyvind Høgslund driver en forretning, hvor bådvrag skilles ad med kirurgisk præcision, og brugbare dele sælges videre til nye ejere.

Med sin virksomhed Norsk Lystbåtdestruksjon forsøger han at forvandle affald til værdi – og samtidig gøre det billigere for andre at restaurere ældre både.

– Vi oplever, at stadig flere får øjnene op for, hvad vi laver. Mange finder de dele, de har gået og manglet i lang tid. Vi har en Facebook-side, hvor man kan følge med i, hvad vi får ind, fortæller Høgslund.

Typisk 70er-både
Høgslund startede virksomheden for seks år siden. Selv er han sejler og ved, hvilke dele der har værdi – og ikke mindst hvad der er svært at finde. I dag har han opbygget et netværk af bådejere og klubber, der melder ind, når en båd er dømt færdig.

– Det er typisk både fra 70’erne, men vi får også nyere både, der er blevet kondemneret efter skader eller mislighold, siger han til Seilmagasinet.no, der også bringer et videointerview.

Cirka 40 procent af vragene er sejlbåde. Og det er især udstyr som selvskødene spil, rorpinde, sejl – og ikke mindst spilere – der bliver revet væk.

En klimavenlig forretning
Bådene bliver afhentet med Høgslunds egen lastbil og kørt til anlægget ved Skedsmo nord for Oslo. Her bliver de først tømt for olie og brændbare væsker, før de skilles ad.

Dele med værdi bliver renset og lagt til salg, mens metaller og bly videresælges til genbrug. Resten – især glasfiberskrogene – bliver sendt til Sverige, hvor de brændes som affald.

– Der er selvfølgelig også farligt affald i mange både. Det skal vi betale for at få afleveret. Men vi mener, det er en vigtig del af at tage ansvar for bådenes sidste rejse, siger han.

En model til efterfølgelse i Danmark?
I Danmark diskuteres det ofte, hvordan man håndterer ældre både, der efterlades eller synker i havnene. Her kunne Høgslunds model måske inspirere.

– Vi ser ikke os selv som skrothandlere, men som nogen, der giver både nyt liv – bare i en ny form. Det er bedre end at lade dem forfalde på land eller i havet, slår Høgslund fast.

På værkstedet i Skedsmo står gamle både i alle størrelser. Nogle er næsten intakte. Andre er allerede blevet ribbet for alt, der kan bruges. Tilbage er kun skroget – og minderne.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader