Gå til hoved-indhold
Trimaranen bruges til søopmåling  på læge vanddybder samt som specialfartøjer i forbindelse med opmåling af kritiske opmålingsområder. Foto: frv.dkKort Nyt
Trimaranen bruges til søopmåling på læge vanddybder samt som specialfartøjer i forbindelse med opmåling af kritiske opmålingsområder. Foto: frv.dk

Søværnet overtager dele af Farvandsvæsenets opgaver

Farvandsvæsenet blev nedlagt den 3. oktober 2011. Fra januar 2012 bliver flere af Farvandsvæsenets opgaver overført til søværnet.

Af katrine bertelsen |

Så er det nyligt nedlagte Fravandsvæsens ansvarsområder endelig fordelt. En del af opgaverne går til SOK, men mest interessant for sejlere er det, at Hydrografi og Maritime Data – der har Sejladsudsigten som sit ansvarsområde, – flyttes til Forsvarets Materieltjeneste. Der meldes ikke noget om hjemmesiden også skal flyttes, men lad os håbe det lykkes på bedste måde, uden gene for sejlerne, ligesom vi håber at udbygningen af Sejladsudsigten fortsætter.

Kystredningstjenesten, kystudkigstjenesten og VTS Øresund (Vessel Traffic Service Øresund) bliver flyttet til Søværnets Operative Kommando (SOK).
Den udførende del af søopmålingen forbliver i SOK myndighedsområde. Det skriver forsvaret.dk/sok.

Kystredningstjenesten har 21 redningsstationer i Danmark, og deltager hvert år i ca. 400 redningsaktioner. Farvandsvæsenets kystredningstjeneste er en del af en samlet dansk søredningstjeneste, som Søværnets Operative Kommando koordinerer.

Farvandsvæsenets medarbejdere følger med til søværnet. Der overføres i alt 124 antal hele årsværk til SOK. Det faktiske antal stillinger er dog væsentligt større, fordi mange medarbejdere er ansat på deltid.

Om flytningen af Farvandsvæsnets opgaver og medarbejdere til søværnet, siger chefen for Søværnets Operative Kommando, kontreadmiral Finn Hansen.

- Vi glæder os til at byde Farvandsvæsenets dygtige og engagerede medarbejdere velkommen i søværnet. Medarbejderne løser vigtige opgaver, og vi vil gøre, hvad vi kan for at bevare det høje serviceniveau, som medarbejderne hidtil har ydet. Desuden vil vi gøre vores til, at medarbejderne i mindst muligt omfang bliver berørt af, at deres opgaver fremadrettet varetages af SOK.

Det Statslige Lodsvæsen med tilhørende sagsområder samt sager vedrørende afmærkning af farvande, navigation og støtte til søfarende m.v., overdrages til Erhvervs- og Vækstministeriet. Samtidig overdrages også Lodstilsynet til Erhvervs- og Vækstministeriet. Det har ellers hidtil ligget ved forsvaret.

Herudover overdrages ansvaret vedrørende søopmåling til Miljøministeriet, idet søopmålingsskibene fortsat bemandes og drives af Forsvaret.

For Forsvaret medfører det specifikt følgende omplaceringer:

  • Lodstilsynet overføres til Erhvervs- og Vækstministeriet.
  • VTS Øresund overføres til Søværnets Operative Kommando.
  • Kystudkigstjenesten overføres til Søværnets Operative Kommando.
  • Kystredningstjensten overføres til til Søværnets Operative Kommando.
  • Forsvarets Center for Operativ Oceanografi, overføres til Forsvarets Materieltjeneste.
Motor
content-loader
content-loader
content-loader