Gå til hoved-indhold
I weekenden ligger typisk 10-20 både ved Flakfortet. Til gengæld er der folk i samtlige af bådene, da der ikke er fastlæggere på øen. Foto: Lars Engelsby MosbechHavne
I weekenden ligger typisk 10-20 både ved Flakfortet. Til gengæld er der folk i samtlige af bådene, da der ikke er fastlæggere på øen. Foto: Lars Engelsby Mosbech

Sommerhavne: Flakfortet - en oase midt i Øresund

Den fredfyldte ø Flakfortet står i skarp kontrast til Københavns larm og jag. Efter blot én times sejlads er trafikerede gader skiftet ud med et gammelt fort og flot natur, fortæller Lars Mosbech.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Her fortæller 29-årige Lars Engelsby Mosbech fra Svanemøllen, som sejler med fire venner, ligeledes i 20’erne, om Flakfortet.  

Lars Engelsby Mosbech, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet? 

- Det må være Flakfortet midt i Øresund. Da vores Spækhugger ligger i København, har vi blot en times sejlads til havnen, hvor der er helt fredfyldt, ingen biler og masser af grønt. Det er i høj grad et modstykke til vores hverdag, og derfor er Flakfortet for os blevet en lille oase. 

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne? 

- Den ligger fuldstændig isoleret. Kontrasten er så uendelig stor fra København; blot én time senere kan vi være midt i Øresund, hvor der ikke er den mindste larm, ikke engang fra cykler.

- Desuden er det ikke en typisk dansk, lille havn, hvor der ikke sker noget overhovedet. Dem, der er her, er også på tur, da der i havnen ikke er fastlæggere. Der er derfor folk på alle bådene.

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger på Flakfortet?

- Det gamle fort, som i virkeligheden er en gammel bunker. Du går rundt i gangene under jorden, hvor der ligeledes er skilte med informationer om fortet. Desuden er der underholdning for børn, hvis man er i den aldersgruppe. 

- På midten af øen er der samtidig et ret fedt udkigssted, hvorfra der kan ses en flot solnedgang. Gode bademuligheder findes også, da her er bygget en badebro over molen. Endvidere kan man leje minigolf i en lille kiosk og købe svenske ting, da kioskejeren er fra Sverige. Også en mindre restaurant findes på øen. 

Hvis noget skulle forbedres på Flakfortet, hvad skulle det så være?

- Man skal selv tage affald med derovre fra, hvilket selvfølgelig i princippet er let nok, da det blot handler om at tage et par poser med. Det ville dog være dejligt, hvis det kunne undgås. 

- Ellers er der toiletter, bad og opvaskemuligheder, som fungerer upåklageligt. Det koster dog lidt mere at ligge her end i andre havne, men det er okay, da det er privat ø, og de naturligvis skal overleve. 

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- Når man kommer til havnene, er de tit meget tomme. Det kan derfor blive lidt kedeligt, når man gerne vil være social og snakke med andre mennesker. Det er jo også dét, der netop er charmen ved Flakfortet. Selv i højsæsonen, synes jeg, at det kan være dødt i andre havne. Vi sejler derfor ofte mod havnefestivaller og -fester, som er med til at tiltrække sejlerne. 

Om Flakfortets lystbådehavn: 

Havnepladser: 200 gæstepladser

Faciliteter: Toilet, bad, grill, el, legeplads og indkøb

Frihavn: Nej

Havnetakster: 100 kr. for daganløb og 200 kr. for anløb inkl. overnatning (0-12 m)

Hjemmeside: Flakfortet.com

Lars Engelsby Mosbech (længst t.h.) og venner på tur til Flakfortet. Foto: Privatfoto

En tur i fortets gange kan anbefales, fortæller Lars Engelsby Mosbech. Foto: Lars Engelsby Mosbech 

De unge sejlere bruger typisk ét døgn på Flakfortet, hvor de drikker et par øl og spiser en lækker aftensmad ved ankomst. Foto: Lars Engelsby Mosbech

Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17A4eFG7TnNvsLD654TA7QodfhyU" width="640" height="480"></iframe>
Motor
content-loader
content-loader
content-loader