Gå til hoved-indhold
Sejlere fra hele verden har taget den klassiske Folkebåd til sig. Foto: FolkebådsklubbenSejlklubber
Sejlere fra hele verden har taget den klassiske Folkebåd til sig. Foto: Folkebådsklubben

Klassetjek: Folkebåden på 76 er still going strong

En stigende medlemskurve og en båd, der holder prisen. Det går godt i Folkebådsklubben, som med tiltag til tursejlere og en smart mentorordning lokker nye til.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk tager temperaturen i de danske bådklasser. Denne gang sættes kursen mod Folkebådsklubben, som de sidste år har oplevet en fremgang blandt særligt de midaldrende medlemmer. Formand Ditte Andreasen fortæller.  

Ditte Andreasen, hvorfor skal man sejle Folkebåd?

- Båden er en klassiker på 76 år, som alligevel er still going strong. Det er rimelig imponerende, at en båd kan blive født i 1942 og stadig være en af Danmarks mest aktive kølbådsklasser i 2018. Det er en ekstremt velsejlende båd, og samtidig er den sikker og robust i al slags vejr. 

- Desuden er den nem at komme i gang med, mens den på kapsejladsbanen er hamrende svær at blive god i. Dermed tiltaler den alt fra hyggesejlere med børn ombord, til sejlere der vil sejle hårdt ræs og konstant blive udfordret. 

Hvad koster det at sejle Folkebåd?

- Da selve båden og sejlgarderoben er meget enkel, er den til at komme i nærheden af med en normal løn. De helt gamle glasfiberbåde fra 70’erne og 80’erne kan købes fra 50-60.000 kr., hvor båden så kræver en del arbejde. En båd i god stand koster derimod omkring 100.000 kr. 

- Folkebåden holder dog prisen gennem årene, så investeringen får man som oftest igen. Naturligvis undtaget de årlige udgifter, som for en meget aktiv Folkebådssejler lyder på 15.-20.000 kr., hvilket er inklusiv fast havneplads, benzin til at traile båden rundt, stævneafgifter og nye sejl hvert andet år. 

Hvad gør I for at få nye ind i klassen?

- Vi er begyndt at lave en masse tilbud til alle medlemmerne, ikke blot kapsejlerne. Særligt arrangementer målrettet tursejlerne er en succes. Herunder også vores blad, der udgives et par gange om året, hvor en bådebygger kommer med tips og tricks til indretningen for tursejlere. Det er blevet helt vildt populært! 

- Til kapsejlerne sørger vi ligeledes for at afholde nogle gode ranglistesejladser og stævner, mens vi endvidere samarbejder med klasser i udlandet.  

Hvordan sørger I for vidensdeling blandt sejlerne?

- Vi har lavet en mentorordning, hvor nye Folkebådssejlere kan finde kontaktoplysninger til sejlere i mentorordningen på vores hjemmeside. Så kontakter man én på listen, hvorefter den kontaktede selv tager bolden eller finder en anden sejler i nærheden af vedkommende. Det er et koncept, som egentlig altid har ligget i klassens ånd, men nu er formaliseret. 

Hvor sejles der særligt Folkebåd, og hvilke stævner vil du anbefale at sejle i denne sæson?

- Lige for tiden er det største Folkebådsfelt i Kerteminde, mens der ligeledes er rigtig godt gang i den i Jægerspris og Aarhus. Samtidig ligger der nogle stykker rundt omkring på Amager. 

- Det største stævne i denne sæson bliver Guldpokalen i starten af august i Kerteminde, som samtidig er markeringen på vores 75-års jubilæum. Søndag aften holder vi derfor en kæmpe fest med plads til 400 sejlere. Om mandagen indledes selve Guldpokal-stævnet, hvor der pt. er tilmeldt 50, men hvor vi regner med at bliver 70-80 både, herunder også en del udenlandske, til start. 

Hvordan ser fremtiden ud for Folkebådsklassen i Danmark? 

- Der er omkring 500 både i landet, hvoraf de 400 er medlemmer i klubben. De sidste 2-4 år har vi desuden mærket en fremgang, særligt fra sejlere i 40’- og 50’erne, hvilket blandt andet kan skyldes de føromtalte tilbud til tursejlere samt mentorordningen. 

- Blandt de helt unge er den næste generation også begyndt at komme på banen, hvor børn af Folkebådssejlere selv er begyndt at sejle Folkebåd som deres forældre. 

Er I tilfredse med jeres hjemmeside?

- Ja, vi har en super aktiv webmaster, hvilket gør, at vores hjemmeside altid er opdateret, og der er nyt stof at finde hver gang, man går derind. Man kan eksempelvis finde turberetninger, stævnekalender, påmindelser om næste stævne, kapsejladsresultater og meget andet. 

- Desuden har vi en Facebookgruppe, som så at sige er mere dynamisk. Her slår sejlerne opslag op, deler erfaringer og spørger om hjælp, velvidende at deres opslag er forsvundet i nyhedsstrømmen få dage senere. 

Om Folkebåden: 
Længde: 7,68 meter

Bredde: 2,2 meter

Dybgang: 1,21 meter

Vægt: 1930 kg

Besætning: Tre personer

Hjemmeside: Folkebaad.dk

Blå bog om formanden:
Navn: Ditte Andreasen

Alder: 46 år

Job: Produktudvikler i biotek-firma

Sejler med: Anders Jonas på tiende år, mens tredjegasten varierer 

Ditte Andreasen har i omkring seks år stået i spidsen for Folkebådsklubben. Foto: Privatfoto

Særligt i de nordiske lande samt England, Tyskland og USA er Folkebåden udbredt. Foto: Folkebådsklubben

Grundet bådens dybe cockpit kan selv familier med små børn sejle sikkert i båden. Foto: Sailpix.fi

Alle får en personlig velkomst, når de melder sig ind i Folkebådsklubben. Foto: Folkebådsklubben 

Få herunder et overblik over de aktive bådklasser i Danmark. Kun deres primære tilholdssteder er markeret, hvorfor der kan ligge mindre fleets andre steder i landet. Tryk på ikonerne for info om område samt tilhørende bådklasse. Kortet er lavet på baggrund af artikelserien 'Klassetjek':

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=15NAAilxgUw-A4vnUjJhp2wsgQ_Y" width="640" height="480"></iframe>
Motor
content-loader
content-loader
content-loader