Gå til hoved-indhold
De hurtige vandscootere og jetski indbyder til underholdende sejlads, men kan samtidig hurtigt blive til fare for omkringliggende sejlere og badere. ArkivfotoKort Nyt
De hurtige vandscootere og jetski indbyder til underholdende sejlads, men kan samtidig hurtigt blive til fare for omkringliggende sejlere og badere. Arkivfoto

Syv råd: Det skal du huske inden sejlads med vandscooter

En række regler må overholdes, inden sjov vandscootersejlads for alvor kan nydes på varme sommerdage. Sørg blandt andet for at have rednings- og svømmevest til alle.

Af Sara Sulkjær |

Selv under en skyfri himmel på et spejlblankt hav er der flere regler, der må tjekkes af, førend vandscooteren lovligt kan sættes i vandet. Det skriver Søfartsstyrelsen på sin hjemmeside, hvor der gives syv gode råd til sejlerne. 

Reglerne gælder altid, når du er fører, uanset om du er lejer eller ejer af vandscooteren eller jetskiene. 

1: Krav om vandscooterbevis

En vandscooter er et lille kraftfuldt og planende fartøj, som det kræver kompetencer at sejle. Det kræver derfor vandscooterbevis at sejle vandscooter. Du skal være 16 år for at tage et vandscooterbevis. Beviset skal medbringes under sejladsen. 

Du kan læse mere om, hvordan man opnår vandscooterbevis her​. 

2: Regler for sejlads ved kysten

Hovedreglen er, at det er forbudt at sejle nærmere end 300 meter fra land. Inden for 300 meters grænsen må man alene sejle vinkelret på kysten med en hastighed på under 5 knob.

Sejlads er forbudt i naturbeskyttelsesområder, fredede områder og vildtreservater. Læs mere under "På havet" på Miljøstyrelsens hjemmeside og i Miljøministeriets bekendtgørelse om sejlads med vandscootere.

​3: Promilleregler

For vandscootere og speedbåde gælder der en promillegrænse på 0,5 ‰.

4: Rednings- eller svømmevest til alle

Der skal være redningsvest eller svømmevest med til alle på vandscooteren. Læs mere om svømme- og redningsveste.

5: Søvejsreglerne

Søvejsreglerne gælder også for vandscootere. Det betyder bl.a., at man skal sejle med ”sikker fart” under hensyn til overskuelighed, trafiktæthed samt roere og badende.

Læs mere om søvejsreglerne.

6: Overholdelse af lokale sejladsbestemmelser

Det er vigtigt at sætte sig ind i de lokale sejladsbestemmelser. De kan findes på www.politi.dk under den enkelte region. Der kan også findes sejladsbestemmelser gældende for den enkelte havn.

Der kan være områder, hvor det er forbudt at sejle med vandscooter, fx i Københavns Havn, eller der kan være fastsat hastighedsbegrænsninger. Se Den Danske Havnelods.

7. Obligatorisk ansvarsforsikring

Alle vandscootere og speedbåde skal være dækket af en lovpligtig ansvarsforsikring.

Forsikringen skal dække både personskade, tab af forsørger og skade på ting. Ansvarsforsikringen skal dække op til sølovens ansvarsbegrænsningsbeløb (ca. 27 mio. kr. ved personskade og ca. 13,5 mio. kr. ved tingsskade).

Kilde: Søfartsstyrelsen

Motor
content-loader
content-loader
content-loader