Gå til hoved-indhold
Store både
Den 8. november sidste år kolliderede den norske fregat med et tankskib, hvorefter militærfartøjet satte kursen mod havbunden. Foto: Emil Wenaas Larsen / Forsvaret

Den forulykkede fregat Helge Ingstad skal afhændes

Det kan ikke betale sig at reparere på det hævede militærfartøj, mener den norske regering. I stedet skal fartøjet afhændes, når dele af komponenterne ombord er sikret som reservedele til de øvrige fregatter.

Af Sara Sulkjær |

De norske myndigheder er ikke villige til at hive de 12-14 milliarder norske kroner, svarende til 9-10 milliarder i den danske møntfod, op af lommen, som er prisskiltet på reparationen af den forulykke norske fregat Helge Ingstad.

Blot mellem 11 og 13 milliarder norske kroner vil det nemlig koste at bygge et nyt fartøj. Det skriver den norske regering i en pressemeddelelse.

- Der er også knyttet en større usikkerhed til reparationen af fartøjet, påpeger myndighederne videre.

Komponenter genbruges

I stedet skal fartøjet afhændes til en endnu ukendt leverandør, hvorfor tidspunktet for overdragelsen fortsat er uvis. 

Også det norske forsvar må ombord på det forulykke fartøj inden overdragelsen for at sikre sig de fortsat anvendelige dele:

- Nogle af komponenterne fra fregatten kan genbruges og benyttes som reservedele til de øvrige fregatter, efter at de nødvendige inspektioner og reparationer er gennemført, forklarer det norske forsvarsministerium.

Konsekvenser for Norges forsvar

Hvorvidt en helt ny fregat er på vej til nabolandet, er fortsat uvist. Sikkert er det blot, at forsvaret står højt på den norske prioriteringsliste, hvorfor fregatten i en eller anden form må erstattes:

– Helge Ingstads forlis har betydelige konsekvenser for forsvaret af Norge. Vi har store havområder og en lang kystlinje. God kontrol til søs er helt essentielt i forsvaret af landet. Derfor har vi hele vejen igennem været klar over, på den kapacitet, som KNM Helge Ingstad repræsenterer, må reetableres, understreger forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Det norske forsvarsmateriel udarbejder nu en plan for afhændelsen af fartøjet.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader