Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Helge Ingstad kommer næppe til at sejle igen - billigere at købe ny fregat

Der venter de norske myndigheder en regning på hele 9,2 milliarder danske kroner, hvis den forliste fregat skal genopbygges. Det er knap tre gange så meget, som det i sin tid kostede at bygge fartøjet.

Af Sara Sulkjær |

12 milliarder norske kroner, eller dét der svarer til 9,2 milliarder i den danske kronevaluta. 

Så dyrt bliver det, hvis den forliste fregat Helge Ingstad atter skal have vand under kølen, efter at fartøjet i november tilbragte tre måneder på havets bund.

Det skriver e24.no.

Nyt fartøj vil blive dyrere

Blot 3,3 milliarder danske kroner anvendte den norske stat i 2009, da fregatten kom til verden i en serie med fire lignende fartøjer til et samlet budget på omkring 15 milliarder kroner.

Et faktum, der med stor sandsynlighed mindsker statens incitament for at genopbygge den skadede både - også selvom byggeriet af et nyt fartøj formodentligt vil blive dyrere end tilfældet var for ti år siden:

- Når man taler om, hvad det koster at bygge en ny fregat, er det vigtigt at huske, at det er langt dyrere at bygge én i stedet for at bygge flere, understreger Forsvarsministeriet ifølge Bergens Tidende.

Bjærgning til en halv milliard

Det var kolissionen med tankeren TS Sola, der for et halvt år siden sendte fregatten under havets overflade.

Utallige arbejdstimer er siden fulgt i kølvandet på ulykken, der har kostet den norske stat 555 millioner danske kroner alene i omkostninger til bjærgningen af båden.

Kilder: e24 og Bergens Tidende

Motor
content-loader
content-loader
content-loader