Gå til hoved-indhold
Store både
Store både

Hævningen af Helge Ingstad er i gang - se live-billeder fra NRK

Den norske fregat er nu delvist oven vande, men vejret sætter endnu engang stopper for myndighedernes planer. Onsdag skubbes fartøjet derfor 15 sømil mod syd. Flytningen kan tage 24 timer.

Af Sara Sulkjær |

Efter flere uger i venteposition lykkedes det tirsdag de norske myndigheder at indlede hævningen af den sunkne Helge Ingstad, som nu ligger med store dele af fribordet over vandoverfladen.

En hidtil vellykket hævningsaktion, der ifølge planen skulle være fortsat i dag, ondag. 

Færre dønninger

Som tilfældet har været det siden aktionens start, spiller vejret dog endnu engang en aktiv rolle og tvinger de norske myndigheder til at ændre kurs:

– Vi kan se, at selv en mindre forflytning sydover i Hjeltefjorden reducerer risikoen for dønninger betragteligt, forklarer bjærgningsleder Anders Penna fra BOA, det ansvarlige selskab for planlægningen og gennemførelsen af selve hævningsoperationen.

15 sømil skal skibet derfor flyttes, forklarer det norske forsvar på sin hjemmeside.

Op til ét døgn kan flytningen tage, hvor fregatten fortøjes til to pramme, som af slæbebåde herefter bugseres mod roligere vand, hvor aktionen fortsætter som planlagt. 

Medarbejdere åbner skotter

Inden fregatten atter får sømil under kølen, skal det 133 meter lange skib tømmes for vand. Et arbejde, der blandt andet tvinger medarbejderne til at åbne flere døre og skotter for at lede en tilstrækkelig vandmængde ud af fartøjet.

Det er nu over tre måneder siden, at KNM Helge Ingstad kolliderede med tankskibet Sola TS. Det skete den 8. november 2018. Ingen kom alvorligt til skade under uheldet.

Følg løbende hævningen af den norske fregat med NRK's kamera. Videoen vises øverst i artiklen.

Kilde: Det norske forsvar

Motor
content-loader
content-loader
content-loader