Gå til hoved-indhold
Udstyr
For to år siden overtog Rolf Leonhardt firmaet Stop Dieselpest. Foto: Sara Sulkjær
Udstyr
En typisk tank, når dieselpesten har gjort sit indtog. Foto: Rolf Leonhardt

Ekspert: Dieselpest er et stigende problem - sådan undgås det

Dieselpesten rykker ind i de danske lystsejleres tanke, hvor det før eller siden vil fremprovokere et motorstop. Ekspert Rolf Leonhardt giver her gode råd til sejlerne.

Af Sara Sulkjær |

Flere og flere lystsejlere har problemer med dieselpest. Det oplever Rolf Leonhardt, der med firmaet Stop Dieselpest lever af at rense uheldige lystsejleres tanke, når pesten har gjort sit indtog. 

En pest, der opstår, efter at vand er rykket ind i tankene:

- Det gror som mos i en græsplæne. Problemet er bare, at du ikke kan undgå vandet, forklarer Leonhardt til Minbaad.dk.

Undgå biodiesel

Som det er tilfældet, når kroppen skal holdes i form, er det også i motorrumet vigtigt at fastholde en god hygiejne.

Foruden at selve tanken må holdes steril, bør dunke og tragte, der kommer i direkte kontakt med brændstoffet, være rene.

Et brændstof, der samtidig ikke må indeholde bioprodukter, som det eksempelvis er tilfældet i bio-diesel:

- Hold dig langt væk fra det! Syv procent af brændstoffet udgør bioprodukter fra døde dyr, der gør tanken beskidt. Det er skørt at bruge det, understreger Leonhardt.

Det er særligt i vintersæsonen, at risikoen for pest øges, da der i det kolde vejr let skabes kondensvand i tanken. En fuld tank inden båden pakkes ind for vinteren kan formindske dette problem.

Tilsæt addiktiver

Også additiver, der renser og beskytter brændstofsystemet, er et vigtigt våben i kampen mod den besværlige dieselpest. Er uheldet først ude, er der nemlig ingen vej tilbage for sejleren:

- Det eneste, du kan gøre, er at bryde tanken op og rense den, afslører Leonhardt og fortæller, at 70 % af alle motorstop på havet er forårsaget af netop dieselpest.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader