Gå til hoved-indhold
Havne
Omkring ti helårsbeboere har adresse på Livø, der ejes af staten. Foto: Visit Vesthimmerland
Havne
Sejlerne ligger tæt i den lille havn. Foto: Visit Vesthimmerland
Havne
Svend Erik Thomsen og barnebarnet Mulle, der gerne hopper ombord på Vindö 32-ejeren, når turen går til Livø. Foto: Privatfoto

Sommerhavne: Oplev hele Danmarks natur på Livø

Alle aspekter af den danske natur findes på den blot 3,2 kvadratkilometer store Limfjordsø. Kig desuden nærmere på bygninger fra Ketter-tiden og et økologisk landbrug, lyder opfordringen fra Vindö 32-sejler Erik Thomsen fra Aalborg.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Her fortæller Vindö 32-sejler Svend Erik Thomsen fra Aalborg om Livø, som pensionisten første gang besøgte i starten af 1980’erne.

Svend Erik Thomsen, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?

- Livø i Limfjorden har altid haft en speciel plads i mit hjerte. Siden 1980’erne har vi haft båd blot en halv times sejlads fra øen, og vi har derfor brugt rigtig mange weekender der. Specielt da jeg havde en stresset hverdag som produktionschef, var det dejligt at komme over og mærke roen på den bilfri ø.

- Rent praktisk er havnen desuden østvendt, hvilket er en kæmpe fordel i Limfjorden, da du dermed ligger i læ størstedelen af tiden. 

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?

- Det er svært at beskrive, men den er autentisk, nærværende, og der er fantastisk hyggeligt. Det er en lille havn, så man ligger uden på hinanden, hvilket også har sin charme.

- Man må heller ikke snyde sig selv for at gå en tur på øen, hvor man kan opleve hele Danmarks natur på én dag. På vestsiden af øen findes den natur, der kendetegner den vestlige del af landet, mens naturen, der findes i midten af Danmark, ligeledes findes midt på øen. Det samme gør sig gældende i øst.

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger på Livø?

- Foruden en mindre købmandsbutik og en restaurant findes et feriecenter, hvis bygninger er opført af De Kellerske Institutioner i 1911. Bygningerne var dengang hjem for udviklingshæmmede og kriminelle mænd, der blev sendt i isolation på øen. 

- Selvom bygningerne indvendigt er moderniseret, står de udadtil som dengang og vidner om den på mange måder skræmmende historie. Øens landbrug, der har været drevet økologisk siden 1991, er ligeledes et besøg værd. 

Hvis noget skulle forbedres på Livø, hvad skulle det så være?

- Faciliteterne på havnen er af ældre dato, men der er rindende vand, toilet og bad. Det er selvfølgelig kun det absolut nødvendige, men det fungerer. Faktisk holder jeg af, at det netop er lidt autentisk og ikke så klinisk, som det ses på de nyere marinaer. 

- Det eneste, der bekymrer mig, er, at man fra politisk side ønsker at skabe en vild natur på øen. Det vil koste det økologiske landbrug og på langt sigt sandsynligvis også feriecentret, da de to er i en form for symbiose. Ejeren af centret er kok og baserer netop restauranten på at anvende de lokale råvarer fra gården.

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- En del havne er lidt kedelige og stereotype, jeg kalder dem ’millionær-slumme’ med dyre, arkitekttegnende ferielejligheder langs kajen. I havnene er det plastbåd, på plastbåd, på plastbåd, hvilket samlet set godt kan blive uinteressant. 

- Der foretrækker jeg klart de mindre havne som Livø, der trods begrænsede faciliteter har alt, man som sejler behøver. 

Artikel er tidligere bragt i 2020.

Om Livø Havn:
Havnepladser: 30

Faciliteter: Toilet, bad, WI-FI, grill, bålplads, cykeludlejning m.v.

Frihavn: Nej

Havnetakst: 120,00 kr. (0-9,99 m)

Hjemmeside: http://www.livo.dk

Få overblikket over sejlernes yndlingshavne herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader