Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Tilbuddet lød indtil for nyligt på – tag to for 30 mio. kroner for de Danbjørn og Isbjørn, men ingen har budt på isbryderne. Foto: Wikipedia

Isbryderne Danbjørn og Isbjørn kan ikke sælges som isbrydere - nu går de som skrot

Rusten er begyndt at løbe ned af de engang så stolte skibe Danbjørn og Isbjørn. Lars Ahrenholt, tidligere formand for Hals Samråd, forstår ikke, at statens to gamle isbrydere i årevis ligger og forfalder ved havnen i Hals. Staten har forgæves forsøgt at sælge isbryderne siden 2013.

Af Troels Lykke |

Lars Ahrenholt håber, at de to isbrydere snart drager ud på deres sidste rejse - væk fra havnen i Hals, hvor Danbjørn og Isbjørn nu på sjette år ligger til kaj ved Hals Havn.

- Det tangerer en skandale. De skulle jo have været væk forlængst, men der sker ingenting. Jeg synes, det er grimt. Vi kan ikke være bekendt at have dem stående der, og Aalborg Havn kan ikke være bekendt at have dem stående her, siger Lars Ahrenholt til TV 2 Nord - se tv-indslag.

Leif arbejdede på isbryderne

For nogen er de gamle isbrydere en torn i øjet - for andre derimod er de kultur og nostalgi.

Flotte eller til at skrotte? Halsboerne er uenige.

- Det er fint nok, at de ligger her, men jeg synes da bare, at de skulle have været ude og sejle. De kunne havde været brugt i Grønland i stedet for de krigsskibe, der sejler rundt deroppe, siger Leif Nielsen, der selv har arbejdet ombord på isbryderne, da de i sin tid blev serviceret på Frederikshavn Værft.

Staten har forsøgt at sælge dem siden 2013

Staten har forgæves forsøgt at sælge isbryderne siden 2013. I første omgang som brugbare isbrydere, men siden sommeren 2020 har skibene været betragtet som skrot.

I 2014 overtog Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse de udtjente isbrydere. De lovede allerede i 2019, at isbryderne kom væk. 

Nu er planen imidlertid, at de kommer i udbud i foråret 2022 og sælges som skrot til højstbydende, skriver TV 2 Nord.

Der var fire isbrydere

Herhjemme bestod flåden oprindeligt af fire isbrydere.

Den tredje isbryder Thorbjørn, blev solgt tilbage i 2016, og den fjerde Elbjørn blev til hotelskib i Aalborg Havn, alt imens de to resterende fartøjer fortsat venter på en køber.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader