Lorenzen: Sådan får man begyndere ind i sejlsporten
Kan man overhovedet sejle uden forudsætninger – hvordan kan vi hjælpe vennerne ind i sejlsporten? Morten Lorenzen har nogle bud og gode links.
Vi skal da ud og sejle... men hvordan kommer jeg i gang?
Nu hvor det nye år er startet, er det på tide at se fremad mod nye horisonter – sejlsæsonen skal planlægges, og ny muligheder afprøves.
Men hvad nu hvis man ikke lige har en båd til rådighed, eller ved hvordan man kommer i gang ? Kan man overhovedet komme ud og sejle uden forudsætninger – hvordan kan vi hjælpe venner og bekendte med at komme i gang ?
Sport eller livsstil
Virkeligheden er desværre, at vores sport – eller livsstil, som jeg hellere vil kalde det, er ganske vanskelig at komme ind i. Der er store barrierer der skal overvindes. Bådkøb, havneplads, ”kørekort”, klubmedlemsskab etc. etc.
Den traditionelle vej, via langvarige sejlerskole-forløb passer sjældent ind i den moderne danskers travle hverdag. Og mange sejlerskoler skræmmer nye sejlere bort ved deres lukkethed og ofte gamle materiel.
Ønsket om at komme ud på vandet er stort hos mange, men på grund af den eksisterende struktur (eller mangel på samme), så er der meget få nye sejlere der kommer i gang. Og det er en skam – for sejlerlivet er skønt, og vores ”sport” kunne sagtens bruge nye indspark og jomfrueligt engagement.
Hvis tiden, lysten eller økonomien ikke er til den traditionelle vej ind i sejlerlivet, hvordan kan man så få testet sin nysgerrighed og hvad kan vi som etablerede sejlere foreslå venner og bekendte som gerne vil i gang?
Fyn er fin
Oure Idrætshøjskolen på Sydfyn er et glimrende sted at starte, hvis man kan afse én uge af sin sommerferie til et sommer højskole ophold. Her kan man få et godt indblik i sejler-livets skønne sider, ligesom man får praktisk og teoretisk ballast med sig videre.
Mange nye venskaber bliver skabt, og Oure Idrætshøjskole er ikke kun for unge håbefulde mennesker, men i lige så høj grad for voksne der vil have én på opleveren, og teste drømme af.
For dkk 4.900 kan man deltage i et ugelangt kursus på forskellige niveaur, fra intro til øvede sejlerkurser. Og ønsker man duelighedsbevis, med teori- og praktisk prøver kan det hele fås for dkk. 9.995 og et to ugers ophold i sommerferien.
Link: www.oure.dk
Klubber
Mange klubber har sejlerskoler, men det er ofte lange forløb med relativt lukkede hold.
Ingen tvivl om, at det er en rigtig god måde at lære sejlerlivet på – da man går i dybden og uddanner efter systemer som er testet igennem generationer. MEN, kapaciteten er ikke stor, ligesom forløbet og udstyret ofte skræmmer interesserede væk.
Flere klubber har igennem de seneste år forsøgt at introducere korte uddannelses programmer og ”kom-og-prøv” arrangementer, men det virker ikke som om at koncepterne er helt på plads, ligesom kontinuiteten og evnen til at føre planerne ud i virkeligheden ofte mangler, da det meste hviler på frivilliges indsats.
Landet´s match race- og fleet race centre, har ofte programmer på plads, som kan tage nye interesserede sejlere ind i flokken og flere tilbyder sejlprogrammer med klippekort, hvor man kan få lov at bruge centrernes udstyr og materiel, ligesom der ofte er gode kræfter der gerne introducerer.
Men det er ikke for nybegyndere, og man skal ikke forvente store instruktør kræfter, men snarere nogle ligesindede sejlere der har brug for et sted at udøve deres fritidsbeskæftigelse.
Links: www.teamsejlsport.dk - www.kdy.dk - www.m-r-d.dk - www.matchracingaarhus.dk
Et privat initiativ
For et par år siden, så et helt nyt koncept dagens lys i Danmark – Team XTRM.
En gruppe sejlere med mod på udvikling af nye koncepter, købte en smart kulfiber-racer i Sverige, og udviklede et kom-med-ud-og-sejl koncept som virkelig fortjener opmærksomhed, og som sagtens kunne inspirerer andre.
For ganske få midler, startende på dkk. 500,- kan man få lov at deltage i en rigtig kapsejlads – helt uden forudsætninger ! Der er kyndige kapsejlere/instruktører ombord, og sikkerheden er i top, ligesom der er fokus på det sociale. Eneste forpligtelse er, at man vil give sig 100% for teamet, og hvem vil ikke det.
En cool, rå 47-fods kulfiber racer, kendt som Essex Girl – med masser af fart potentiale, og evne til at vinde kapsejladser. Med en besætning på mellem 10 og 14 personer, er der masser af koordinering at tage hensyn til – og man lærer helt sikkert meget om sig selv og teambuilding.
Prøv at se her – et 2011 program, som kan gøre selv den garvede kapsejler forpustet – man kan vælge at deltage i én kapsejlads, et par stykker eller hele programmet – og der er også store muligheder for at deltage i transportsejladser, hvilket jeg klart vil anbefale.
2011 Program – deltagerpris i parantes
21. maj, Gilleleje Cup Gilleleje - distance i Kattegat 40 nm (500,-)
27.-28. maj, Palby Fyn Cup Bogense - rundt om Fyn 135 nm (1.000,-)
1.-2. juni, Helly Hansen Skagen Race Horten (Oslo, Horten, Skagen) 110 nm (1.500,-)
3.-4. juni, Classic Fyn Rundt Kerteminde - Rundt om Fyn 135 nm (1.000,-)
17.-18. juni, Færdern Race (Norge) Oslo - Færdern Fyr - Horten 90 nm (1.500,-)
1.-2. juli, Sjælland Rundt Helsingør - Rundt om Sjælland 235 nm (1.500,-)
6.-10. juli, Gotland Rundt (Sverige) Sandhamn - Rundt om Gotland 450nm (2.000,-)
29.-30. juli, Bornholm Rundt Simrishamn - Rundt om Bornholm 100 nm (1.000,-)
20. august, Tjørn Rundt (Sverige) Stennungssund - Rundt om Tjørn 30 nm (1.000,-)
13.-17. september, Flensburg Woche (Tyskland) Flensburg Fjord - 3*distance 3*40 nm (2.000,-)
2. oktober, Mumm-Stelton Cup Vedbæk - distance i Øresund 25 nm (500,-)
13.500 kr. for en sæson
For dkk. 13.500 kan man få en hel sæson ombord på Essex Girl og få lov til at deltage i nogen af de fedeste kapsejladser i norden – min favorit vil være Færder Seilasen i Norge – en folkefest med næsten 1000 deltagende både med start foran Rådhuset i Oslo inderhavn og stor fest ved målgang i Horten, for dkk. 1.500 !!!
Det må være årets tilbud – jeg tror der bliver hurtigt udsolgt – så skynd dig at tilmelde dig selv og en god ven som endnu ikke har prøvet kapsejladsens fortræffeligheder. Det er og bliver super oplevelser med Essex Girls der venter i 2011.
Og de planlægger faktisk at deltage i ARC´en i 2012, der ender på paradis øen St. Lucia i Carribien. Så nu er et godt tidspunkt at komme igang på, hvis man kunne tænke sig at sejle over Atlanten næste efterår.
Link: www.xtrm.dk
Et andet engelsk tilbud er www.ondeck.co.uk der tilbyder spændende muligheder for leje en kapsejladsbåd (eksempelvis en Farr 40) og sejle een af de store sociale kapsejladser i Carribien.
Er man en gruppe af sejlere, som er klar til at bruge påsken plus lidt ekstra – så ligger Antigua Sailing Week lige til højrebenet. Der findes nok ikke en bedre måde at komme igang med sæsonen på.
Vi skal da ud og sejle…
Der er altså muligheder for at komme aktivt på vandet, også uden at skulle spendere hele familiens opsparing.
Den gode gamle klassiske opslagstavle i klubben fungerer også. Og når klargøringens tid kommer sammen med foråret, så tag ned på havnen og tilbyd din assistance.
Der er masser af bådejere der har brug friske kræfter – og hvis man viser et engagement med den hårde klargøring, så kommer der også timer på vandet.
Har du link´s eller kendskab til andre måder vi kan hjælpe nye sejlere igang, som kom endelig med dem i kommentarerne til denne artikel. Vi håber og tror på at der er flere muligheder derude, så hold jer ikke tilbage. www.minbaad.dk giver også gerne spalteplads til jer.
I morgen har vi et tilbud på en sejlads, der er temmelig ultimativ.
Links: