Gå til hoved-indhold
Lige under 30 knob fik vi Buster Le op på med en 50 hk motor fra Yamaha. Fotos: Troels LykkeTest
Lige under 30 knob fik vi Buster Le op på med en 50 hk motor fra Yamaha. Fotos: Troels Lykke

Buster Le i test: All-round til lystfiskeri og småture

Finske Buster Le, har aluminiumsskrog og smagfuldt dæk i glasfiber. Båden er robust, men stadig vældig sporty, selvom båden kun er 50 hestekræfter på.

 

Af Troels Lykke |

Seks sekunder tog det, så planede vi lystigt 18 knob i en den nye Buster Le på 5,1 meter. Båden, der har et alu-skrog og et gråt dæk i glasfiber, vejer da også kun 450 kilo, uden påhængsmotor.

Men motoren er ikke særlig stor. Kun 50 hestekræfter havde vi bagpå, men det gav en topfart på lige under 30 knob. Sætter man en 70 hestekræfter på, der er det maksimale, som den finske producent, Buster, anbefaler, ryger hastigheden op på 32 knob.

Men selv med 20 hestekræfter mindre, virker Buster Le vældig sporty. Jeg var dog kun en mand om bord, da jeg drønede ud i Oslofjorden og mødte større bølger, som båden tacklede fint med et almindeligt V-vinklet forskib på 16 grader.
Selv i høje bølger slog skroget sig ikke.

Fiskars Boats, der i 40 år har produceret Buster, ved godt hvordan man arbejder med aluminium og denne gang påstår de at skroget larmer mindre, og det passer nu nok. Vi var ikke generet af det. Jeg fik en stor frihedsfølelse, da jeg sad behageligt i det polstrede førersæde, hvor der er god plads til benene. Båden var sjov at plane og svinge med i det finske topprodukt.

Baseret på storsælger

Skroget er baseret på Busters L-serie, en båd, der er gennemprøvet gennem flere tusinde solgte både. I år 2000 var Busters L-model, ifølge den finske producent, således en af de mest solgt både det år i Norden. Buster-bådene hører da også generelt til de mest solgte småbåde i Norden.

Importør Preben Hansen fra Yamaha-Odense, fortæller dog, at danskerne på det seneste ikke har taget Buster-bådene til sig.

Og det man jo umiddelbart undre sig lidt over, for en aluminiumsbåd er langt mere holdbar til at hive op på stranden fx, i forhold til en glasfiberbåd og skroget er lettere at vedligeholde.

En årlig vask er det eneste at skroget forlanger. Til gengæld larmer aluminiumsskroget lidt mere end når man sejler med et skrog af glasfiber, dog mindre i de nye Buster-både med glasfiber på dækket.

Høj vindskærm

Vindskærmen, der praktisk kan vippes væk, så der er fri passage til fordækket, er ret høj i forhold til bådens størrelse, men det gør den kun behageligere at sejle. Seks personer kan der være på båden.

Tre agter, en ved rattet og en i co-pilotsædet og en person foran. Buster Le er dog certificeret til C-sejlads, det vil sige i kystnære områder. 

Da båden er lille og let kan man godt frygte, at den let vipper, hvis står ude i siden og fisker, men skrogformen går tilpas langt ud, at den ikke vipper nævneværdigt.

Sidder en person og styrer Buster Le ude i højre side, så er der dog en mindre slagside, når man sejler under fem knob, men så snart båden går op i fart, retter den sig op.

Fribordet er dog en anelse lavt, efter min smag, det giver mindre sikkerhed til børn og vandet kan lettere stå ind over. Til gengæld er der der gode lister, at holde i på rælingen, både tilbage i båden og især fremme i båden, hvor båden kun har et lille sæde at sidde på, helt fremme.

Til gengæld sidder man bedre på agterbænken, der er delt i tre bokse, der er godt polstrede på toppen. Boksene, der kan låses med Abloy ennøgle-system, kan fjernes, hvis man ønsker mere plads til at fiske fx.

Robust hybridbåd

Med en 50 hk Yamaha-motor koster Buster Le 189.275 kroner og for pengene får du en robust hybridbåd til småture eller lystfiskeri.

Båden er et seriøst gennemprøvet produkt, som kan holde i mange, mange år fordi skroget er bygget aluminium. Måske begynder danskerne at tage imod Buster-bådene igen. De skuffer i hvert fald aldrig under tests.

Buster Le
Længde  5,10 m
Bredde   2,05 m
Dybgang  0,30 m
Stævns V-form 18 grader
Antal personer 6 stk.
Vægt uden motor 450 kg
Motor-størrelse 50-70 hk
Benzintank  56 l
Maks hastighed 32 knob
Pris med 50 hk Yamaha 189.275 kr.
Importør  www.Yamaha-motor.dk, Odense
Producent  www.Buster.fi, Finland

PLUS
Stærkt skrog i aluminium
Sporty sejlegenskaber
Smart agterbænk
Gode

MINUS
Lavt fribord
Lille sæde fremme

Agterbænkenes bokse, kan flyttes ud af båden og de kan også låses med Abloy-låse.

Motor
content-loader
content-loader
content-loader